Na državnom i Ćoćovom o jednom trošku

Kolašinski ski-centri biće povezani žičarom do početka zimske sezone, partnerstvo podrazumijeva postojanje jedinstvenog ski-pasa

21860 pregleda 41 komentar(a)
Državno skijalište otvoreno 2019, Foto: Skijališta CG
Državno skijalište otvoreno 2019, Foto: Skijališta CG

Skijaši i borderi moći će predstojeće zimske sezone da sa jednim ski-pasom koriste oba bjelasička ski-centra - državni Kolašin 1600 i privatni Kolašin 1450, a još nije poznato kako će se dijeliti “kolač”.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je “Vijestima” da će ski-centri biti povezani novom šestosjednom žičarom - o trošku države, i da partnerstvo podrazumijeva postojanje jedinstvenog ski-pasa.

On je rekao da tek treba da se definiše cijena ski-pasa, ali i to kako će država i vlasnik privatnog ski-centra Zoran Ćoćo Bećirović dijeliti prihode.

”Zahvaljujući ogromnoj podršci Minstarstva ekonomskog razvoja, mogu da najavim fizičko spajanje skijališta za predstojeću turističku sezonu. Izgradnjom nove šestosjedne žičare K7, kapaciteta 2.600 skijaša na sat, i devet pripadajućih skijaških staza ukupne dužine 10,5 kilometara, biće omogućeno spajanje ski-centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Tako će se stvoriti uslovi korišćenja skijaških staza i žičara ta dva ski-centra kao jednog. Slijedeći navedeni koncept razvoja zimskog turizma i skijaškog sporta, zahvaljujući idealnoj konfiguraciji terena bjelasičkog kraja, skijašima će biti omogućeno da sa jedinstvenom ski-kartom koriste kompletnu skijašku infrastrukturu dva ski-centra, odnosno žičare i ski-liftove”, kazao je on.

Mapa skijališta
Mapa skijalištafoto: Skijališta CG

Milošević je istakao da se na Ski-centru Kolašin 1600 intenzivno sprovode pripreme za predstojeću zimsku sezonu i da su već postavljeni stubovi na žičari K7, da predstoji montiranje sajle, a uskoro stižu i korpe.

Precizirao je da će, nakon povezivanja skijališta, na Bjelasici biti u funkciji 45 kilometara staza.

Uključujući izgradnju žičare K7 i nove staze, država je u Ski-centar Kolašin 1600 do sada uložila oko 30 miliona eura.

Izgradnja nove žičare, kaže Milošević, koštaće 9,1 milion, a nove staze oko 1,8 miliona eura.

Sistem za osnježavanje staza neće biti završen ni ove godine, pa će sezona zavisiti od snijega s neba, kojeg 2020. praktično da nije ni bilo...

Prema nezavničnim informacijama, radi se na tome da projekat težak 13 miliona eura uđe u kapitalni budžet za narednu godinu.

Žičara K7
Žičara K7foto: Skijališta CG

Milošević kaže da je na državnom ski-centru planirano još nekoliko projekata, s ciljem poboljšanja ponude.

”Planirana je izgradnja novog ski-poligona za obuku početnika skijaša koji će se sastojati od pokretne trake dužine 90 metara i edukativnih igračaka za djecu. Takođe, biće prošireni kapaciteti parking prostora za 250 mjesta. Ponuda postojeće skijašnice biće osavremenjena nabavkom novih 200 pari skija i 30 komada bordova. Nabavićemo i dva nova najsavremenija tabača za uređivanje skijaških staza”.

Prema njegovim riječima, cijene će biti identične prošlogodišnjim. Ta odluka, kaže Milošević, donesena je “uvažavajući sveukupne ekonomsko-socijalne parametre i cijeneći ogromno povjerenje koje im posjetioci ukazuju”.

Cilj im je, poručuju iz Skijališta Crne Gore, da “luksuzna skijaška destinacija bude podjednako dostupna svim ljubiteljima zimskog sporta, tradicionalne kuhinje i neponovljivog planinskog krajolika”.

Ski-centar Kolašin 1600 počeo je da radi u februaru 2019. godine. Dio je preduzeća Skijališta Crne Gore.

Skijališta povezana novim stazama
Skijališta povezana novim stazamafoto: Skijališta CG

Ski-centar Kolašin 1450 vlasništvo je Bećirovića. To skijalište nastalo je nakon što je Bećirovićeva firma Bepler i Džejkobson 2007. godine kupila nekadašnji Ski-centar Bjelasica za 550.000 eura.

Prema prostornom planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove, u okviru oba ski-centra planirana je izgradnja baznih područja koja će sadržati ukupno osam klasičnih i 12 hotela apartmanskog tipa.

Programski algoritmi dijeliće prihode

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević najavio je da će uz pomoć programskih algoritama biti određeno koliko će ko prihodovati od prodaje ski-pasova.

Ocijenio je da partnerski odnos sa menadžmentom Ski-centa Kolašin 1450 omogućava jedinstvenu ski-kartu.

”Jedinstvena ski-karta zahtijeva angažovanje renomiranih kompanija, u cilju izrade programskih algoritama. Na taj način biće utvrđen i uređen način raspodjele ostvarenog profita između ski-centara. Naravno, uz uvažavanje svih relavantnih činjenica i podatka koji utiču na precizno utvrđivanje doprinosa svakog ski-centra u ostvarivanju ukupnog prihoda, te u konačnom način pravične i odgovorne raspodjele ostvarenih finansijskih sredstava”, kazao je oni istakao da u državnom preduzeću vjeruju “u atraktivnost i sveukupnu opravdanost povezivanja ski-centara”.

9,1

milion eura koštaće izgradnja žičare K7 koja će povezati dva ski-centra, a nove staze još 1,8 miliona.

Bonus video: