Duatlon za kraj sezone u Plužinama i Foči

Organizovane pokazne vježbe spasavanja na području NP “Sutjeska” i PP “Piva”, s ciljem unapređenja saradnje i koordinacije službi kako bi se doprinijelo većoj bezbjednosti turista

3188 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa takmičenja, Foto: T.A.R.A.
Detalj sa takmičenja, Foto: T.A.R.A.

Organizacijom duatlona “Sutjeska - Piva” koji je okupio 47 takmičara iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore - zaljubljenika u biciklizam i planinski maraton, opštine Foča i Plužine završile su ovogodišnju turističku sezonu.

Pobjednik duatlona je šesnaestogodišnji Nikola Jovanović iz Rudog, učenik Srednje saobraćajne škole, koji je stazu dugu 47 kilometara završio za tri časa i 45 minuta.

Drugo mjesto pripalo je prvaku BiH u triatlonu Milošu Bodirogi iz Trebinja, koji je na cilj stigao 15 minuta nakon pobjednika, dok je trećeplasirani bio Slaviša Vrećo iz Foče.

Naida Husić iz Živinica bila je jedina žena među učesnicima duatlona i uspjela se plasirati među prvih deset učesnika.

Duatlon kroz Nacionalni park (NP) “Sutjeska” i Park prirode (PP) “Piva” startovao je na Tjentištu, odakle su takmičari stazu dugu 18 kilometara, do Prijevora, podno najvećeg vrha BiH Maglića, prešli biciklima, da bi trčeći nastavili do Trnovačkog jezera i nazad, ukupno 11 kilometra, a zatim se ponovo spustili biciklima do Tjentišta.

Prvi duatlon “Sutjeska - Piva” održan je uz podršku Evropske unije, u okviru projekta “Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura (T.A.R.A.)” koji provode opštine Foča i Plužine sa partnerima, PP “Piva” i Turističkom organizacijom Foče.

Cilj projekta, koji je sa realizacijom počeo 1.decembra 2019. godine a biće okončan krajem narednog mjeseca, je razvoj i promocija prekograničnog područja kao jedinstvene destinacije za aktivni turizam.

U okviru pomenutog projekta, tokom prošlog i ovog mjeseca organizovane su četiri pokazne vježbe spasavanja na području NP “Sutjeska” i PP “Piva”, s ciljem unapređenja saradnje i koordinacije službi zaštite i spasavanja iz opština Foča i Plužine kako bi se doprinijelo većoj bezbjednosti turista koji posjećuju ovo prekogranično područje. Tokom vježbi, pripadnici Službe spasavanja iz Plužina, Civilne zaštite iz Foče, Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Foče, ekipe hitne pomoći i Opšte bolnice iz obje opštine, odradili su simulacije evakuacije povrijeđenih iz motornog putničkog vozila, spasavanje povrijeđenog planinara, kao i turiste tokom kanjoninga, ali i gašenje požara na motornom putničkom vozilu, koji se proširio na okolno nisko rastinje i na nepristupačan teren.

Bonus video: