namijenjen ženama od 25 do 34 godine koje imaju djecu predškolskog uzrasta

Nikšić: Prezentovan pilot projekat "Aktiviranje žena"

Obaveza poslodavca je da sa učesnicama za koje će obuku izvoditi u trajanju od tri mjeseca, zaključe ugovore o radu u najkraćem trajanju od šest mjeseci, a sa učesnicama, za koje će obuku izvoditi u trajanju od šest mjeseci, u najkraćem trajanju od 12 mjeseci

5128 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Pilot projekat “Aktiviranje žena” kojim je planirano da se unaprijedi zapošljavanje žena od 25 do 34 godine, koje imaju djecu predškolskog uzrasta i koje su tokom pandemije Covid 19 izgubile posao ili isti ne mogu da nađu, prezentovan je u Nikšiću.

"Projekat će biti pilotiran u Nikšiću i Beranama sa ciljem da se aktivira još 30 žena. Pilot projekat ima dvije ciljne grupe: žene sa djecom predškolskog uzrasta koje su prethodno bile zaposlene i koje su izgubile posao od sredine marta 2020. godine zbog krize Covid 19 kao i žene sa djecom u predškolskom uzrastu koje su voljne da rade, ali su neaktivne jer nemaju pristup uslugama brige o djeci (nedostatak javnih ustanova, ili nedostatak resursa za plaćanje privatnih usluga čuvanja djece)“, kazala je Ines Pajović, nacionalni projektni kordinator Međunarodne organizacije rada.

Projekat realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, a njegovo sprovođenje je podržao Globalni fond za održivi razvoj UN.

„Projekat će se realizovati uz predviđene obuke na radnom mjestu i zapošljavanje u trajanju od šest i 12 mjeseci. Realizacija ovog projekta je dio zajedničke akcije UN-a pod nazivom “ACTIVATE”. Cilj projekta je uključivanje mladih žena na tržište rada kroz bolje programe i usluge aktivacije“, istakla je Pajović.

Na nikšićkom Birou rada, prema riječima Nataše Radulović, trenutno je 270 žena koje ispunjavaju neophodne kriterijume.

foto: Svetlana Mandić

„Naši savjetnici za evidenciju i posredovanje kontaktiraju žene iz pripadajuće kategorije i kroz razgovor sa njima dobijaju informacije za koja zanimanja bi bile zainteresovane da se obuče. Interesantno je istaći da imamo jedan broj visokoobrazovanih žena koje su zainteresovane da se uključe u obuku za rad na poslovima i nižeg stepena obrazovanja od onog za koji su formalno kvalifikovane (npr. kozmetičarke, recepcionerke, administrativne tehničarke...). To su najčešće žene sa zanimanjima koja su na evidenciji suficitarna i sa kojima se teško dolazi do zaposlenja“, kazala je Radulović.

Kako je istakla, radili su i na animiranju poslodavaca i kontaktirali njih više od 50 koji ispunjavaju kriterijume iz javnog poziva. Pozvala je poslodavce da pruže šansu mladim ženama koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama i standardima, a da istovremeno dobiju dobrog radnika koji će pomoći da se njihov biznis i dalje razvija.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Sanja Rabrenović je kazala da se pri dizajniranju programa, osim o nezaposlenim ženama, vodilo računa i o poslodavcima, koji će uz finansijsku i logističku podršku Zavoda, na ovaj način obučiti i obezbijediti kvalitetne radnike.

„Poslodavci će realizovati programe obuke za određena zanimanja, saglasno planovima obuke koje će pripremiti u saradnji sa Zavodom, u trajanju od tri ili šest mjeseci, zavisno od potreba nezaposlenih žena. Zavod će, za vrijeme trajanja obuke na radnom mjestu, poslodavcu isplatiti sredstva u iznosu od 255 eura po učesnici obuke, na mjesečnom nivou. Ova sredstva će se isplaćivati mjesečno, unazad, a nakon podnošenja dokaza, od strane poslodavca, o isplaćenim zaradama, porezima i doprinosima za socijalno osiguranje za zaposlene učesnice. Raspoloživa sredstva za finansiranje pilot projekta iznose 38 hiljada dolara“, istakla je Rabrenović.

Obaveza poslodavca je da sa učesnicama za koje će obuku izvoditi u trajanju od tri mjeseca, zaključe ugovore o radu u najkraćem trajanju od šest mjeseci, a sa učesnicama, za koje će obuku izvoditi u trajanju od šest mjeseci, u najkraćem trajanju od 12 mjeseci.

Javni poziv za iskazivanje interesovanja poslodavaca, iz privatnog sektora koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji opštine Nikšić, za realizaciju obuke na radnom mjestu je otvoren do 29. oktobra do 15 časova.

U sljedećoj fazi pilot projekta “Aktivacija žena”, kako je najavila Danka Rabrenović, biće objavljen Javni poziv za opštine Bar i Tivat.

Preporučujemo za Vas