Samo 15 dana bez kiše, i sve će biti gotovo?

Rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem dijelu Kolašina kasni već mjesec

4009 pregleda 6 komentar(a)
Ponovo se odlučili za kaldrmu: Radovi u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ponovo se odlučili za kaldrmu: Radovi u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Još 15 dana bez padavina biće dovoljno da se završi rekonstrukcija Ulice vojvode Mine i dijela Trga boraca u najužem dijelu Kolašina.

To je “Vijestima” kazala sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević.

Rok za završetak radova, koji su počeli u špicu ljetnje sezone, na toj saobraćajnici, prema projektu bio je 24. septembar. Kako je Rakočević objasnila, kašnjenje je uzrokovano, prije svega, nedostatkom katastra podzemnih instalacija.

”Prilikom projektovanja ulice nije bio na raspolaganju katastar podzemnih instalacija. On ne postoji za Kolašin, kao ni u većini crnogorskih gradova. To je predstavljalo značajan faktor koji je, objektivno, uticao na dinamiku radova. Ako se uzme u obzir da se radi o jednoj od najznačajnijih saobraćajnica, koja čini kostur ulične mreže grada, složenost postojećih instalacija može se bolje razumjeti kao razlog kompleksnog procesa izvođenja. Za sve vrijeme izvođenju radova bilo je neophodno da infrastruktura koja se rekonstruiše funkcioniše bez značajnih prekida. To je otežavalo proces izvođenja”, tvrdi Rakočević.

Prema njenim riječima, “javljali su se i nepredviđeni slučajevi ukrštanja raznih instalacija, što se moralo razriješiti”. Ona objašnjava da su “prilikom izvođenja, tretirani i neki budući priključci svih instalacija, kako ne bi došlo do raskopavanja trupa ulice poslje završetka finalnih radova”.

”Osim tih razloga, na produženje roka izvođenja je uticao izvjestan broj kišnih dana koji se, ugovorenom dinamikom, ne uzimaju u obzir... Od samog početka pristup tom projektu je bio temeljan i sveobuhvatan. Nakon završetka radova biće projekat izvedenog stanja sa prikazom svih detalja izgrađenog objekta, instalacije vodovoda, kanalizacije, električnih kablova i telekomunikacionih kablova...”.

Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, građane će koštati oko 300.000 eura. Izvođač radova je podgorička firma Indel inženjering, a nadzor obavlja Arhinginženjering iz Bijelog Polja.

Tim projektom, najavljeno je, biće riješeni i problemi fekalne kanalizacije u centru grada.

Radovi su, tokom minula tri mjeseca, uslovili bitne izmjene režima saobraćaja.

Rekonstrukcija dijela centra grada realizuje se samo deceniju i po nakon što je ranije taj posao, navodno uspješno, završen. Veliku rekonstrukciju dva trga, ulica IV proleterske i Vojvode Mine prije petnaestak godina tadašnja vlast, koju su, kao i danas, činile Demokratska partija socijalista i Grupa birača, nazivala je projektom vijeka. Prema nepotpunim podacima koje su selektivno dijelili iz lokalne uprave, za to je potrošeno je 1,6 milona eura.

Tada postavljena kaldrma pokazala se kao neadekvatno rješenje za prometnu Ulicu vojvode Mine, pa su granitne kocke ispadale ili su se nastajala broja brojna ulegnuća. Uprkos tome, lokalna vlast se ponovo odlučila za kaldrmu u toj ulici.

Bonus video: