Njemačka donirala terapiju vrijednu 3,2 miliona

Ministarka Borovinić Bojović kazala “Vijestima” da se lijek koristi tokom prvih nekoliko dana infekcije i da sprečava ozbiljniju kliničku sliku

9687 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Zahvaljujući donaciji Njemačke od skoro 3,2 miliona eura crnogorski građani u narednom periodu imaće terapiju za oporavak od kovid-19 infekcije.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je “Vijestima” da je Crna Gora od Njemačke dobila 1.536 jedinica monklonskih antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonskih antitijela (mAb) Imdevimaba. Ona je pojasnila da je riječ o terapiji koja se daje venski i služi da ojača imuni sistem i pojača odbrambeni mehanizam u odgovoru na bolest.

”Ova terapija se koristi tokom prvih nekoliko dana infekcije jer je samo tada djelotvorna i to u strogim indikacijama. Kandidati su pacijenti kod kojih postoje pokazatelji da će razviti ozbiljniju kliničku sliku”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da ova terapija, po pacijentu, vrijedi preko dvije hiljade eura.

”Ministarstvo zdravlja je do sada građanima obezbijedilo apsolutno svaki lijek koji u svijetu postoji, a koristi se tokom oporavka od kovid-19. Nakon što smo u avgustu, od sopstvenih sredstava, ali i kroz donacije obezbijedili određene količine monoklonskih antitijela, sada smo dobili i donaciju Njemačke, vrijednu 3.172.454 eura”, precizirala je doktorka Borovinić Bojović.

Ona je predvodila delegaciju Vlade tokom zvanične posjete Institutu Robert Koh u Berlinu od četvrtka, 21. oktobra do juče.

Na poziv vlasti Njemačke i Univerzitetske bolnice Charité, Borovinić Bojović prisustvovala je otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita.

Osim ministarke zdravlja, u delegaciji su i direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, epidemiolog Milica Stanišić, rukovoditeljka sistema kvaliteta IJZ Miljana Pavličić i savjetnik premijera Ananije Jovanović.

Borovinić Bojović je pojasnila da će uz pomoć donacije monoklonalnih antitijela, koja se primjenjuju u početnoj fazi borbe protiv kovida-19, nastojati da suzbiju bolest na samom početku. Ona je podsjetila da je Crna Gora još u avgustu počela nabavku antitijela koja se primjenjuju kod inficiranih, a kojima nije potrebna dodatna kiseonička terapija.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović poručila je iz Berlina da će liječenje pacijenata uvijek da bude usklađeno sa najvišim evropskim preporukama. Pojasnila je da će tokom novembra četiri ljekara KCCG i dvije medicinske sestre biti na obuci u Univerzitetskoj bolnici Charité.

Iz KCCG je saopšteno da se prilikom posjete ovoj Univerzitetskoj bolnici, kao tema posebno izdvojila telemedicina koja bi omogućila da sa pacijentima, iako na daljinu, rade i ljekari iz Berlina.

”Teme mogu biti, kako pojedinačni slučajevi, tako i eventualne promjene u preporukama za tretman kovid pacijenata”, kazala je Radulović.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je dogovorena saradnja po ovom pitanju i da će Crna Gora biti prva država Zapadnog Balkana sa kojom će Njemačka ostvariti saradnju u oblasti telemedicine.

”Telemedicina je jedan od osnovnih elemenata savremene medicine. Kroz pilot projekat kog će Crna Gora sprovoditi sa Institutom Robert Koh i Univerzitetskom bolnicom Charité nastojaćemo da uvežemo cijeli Zapadni Balkan, što će biti korak dalje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, kazala je Borovinić Bojović.

Tokom boravka crnogorske delegacije u Njemačkoj, predstavnici IJZ i Institut Robert Koh potpisali su memorandum kojim je predviđeno stručno osposobljavanje, naučno istraživanje i ostale javno-zdravstvene aktivnosti...

Saopšteno je da će IJZ sa kolegama iz Berlina raditi i na unapređenju i organizaciji u vanrednim situacijama, promociji javnog zdravlja, nadzoru i praćenju zaraznih i nezaraznih bolesti.

Zahvaljujući dosadašnjoj saradnji IJZ sa Institutom Robert Koh u maju je sprovedena analiza nadzora i odgovora na pandemiju kovid -19 infekcije.

Saopšteno je da je, osim toga, osoblje laboratorije za molekularnu dijagnostiku prošlo obuku za sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 i dobilo sertifikate.

Bonus video: