MPNKS: Crna Gora i Grčka formiraće mješovitu grupu arheologa koja bi se bavila istraživanjima na crnogorskim lokacijama

Grčko ministarstvo je ponudilo crnogorskim studentima konzervacije i restauracije da budu dio projekta arheoloških iskopavanja koje vrše profesori i studenti Univerziteta sa Krita

3508 pregleda 1 komentar(a)
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Crna Gora i Grčka formiraće mješovitu grupu arheologa koja bi se bavila zajedničkim arheološkim istraživanjima na crnogorskim lokacijama, kazali su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Kako su naveli, to je saopšteno na sastanku crnogorske resorne ministarke Vesne Bratić i ministarke kulture i sporta Grčke Line Mendoni, tokom zvanične posjete delegacije MPNKS toj državi.

“Na taj način će se dragocjeno iskustvo koje su stekli grčki arheolozi prenositi na crnogorske kolege. Time se značajno doprinosi razvoju arheologije u Crnoj Gori”, rekli su iz MPNKS.

Grčko ministarstvo je ponudilo crnogorskim studentima konzervacije i restauracije da budu dio projekta arheoloških iskopavanja koje vrše profesori i studenti Univerziteta sa Krita.

To će, kako je ocijenjeno iz MPNKS, značajno unaprijediti nastavni proces u toj oblasti na Univerzitetu Crne Gore.

“Činjenica da će studenti tog novoformiranog programa proći obuku u oblastima istraživanja grčke i minojske kulture, predstavlja dobar preduslov za saradnju i kreiranje velikih projekata”, smatraju u MPNKS.

Kako su dodali, dogovoreno je gostovanje umjetnika u novootvorenom umjetničkom habu /hub/ u renoviranoj zgradi starog zatvora u Kotoru, koji ima kapacitet da primi 39 umjetnika.

“U narednom periodu, grupa umjetnika iz Grčke pridružiće se umjetnicima iz više zemalja koje će MPNKS ugostiti u habu u Kotoru”, najavljeno je iz MPNKS.

Bratić i Mendoni razgovarale su o organizovanju izložbi eksponata, prilikom kojih bi se prikazivale istorijske zbirke Grčke u Crnoj Gori, kao i crnogorske zbirke u Grčkoj.

“Grčko Ministarstvo ponudilo je pomoć našem ministarstvu u upravljanju sportskim objektima, dogovorene su razmjene sportista, razmatrane su mogućnosti priprema naših sportista u Grčkoj, kao i pripreme grčkih sportista u našoj zemlji”, naveli su iz MPNKS.

Bonus video: