Oboljele od karcinoma dojke dobiće digitalnog pomoćnika

Pacijentkinje trenutno mogu da prime terapiju samo u Podgorici na Institutu za onkologiju. Sve one koje žive izvan Podgorice, u toku liječenja, prinuđene su da, u zavisnosti od vrste terapije koju primaju, jednom nedjeljno ili jednom u tri nedjelje putuju u glavni grad Karcinom dojke prvi put je postao najčešće dijagnostikovan karcinom u 2020, čime je “prestigao” karcinom pluća i time postao maligni tumor sa najvećom incidencom na globalnom nivou u prošloj godini sa procijenjenih 2,3 miliona novooboljelih.

5792 pregleda 1 komentar(a)
Digitalni pomoćnici za samopregled već postoje, Foto: Shutterstock
Digitalni pomoćnici za samopregled već postoje, Foto: Shutterstock

Smanjiti vrijeme putovanja, čekanja na primjenu terapije, “dovesti” neke vidove liječenja bliže njihovom mjestu stanovanja, to su neki su od razloga zbog kojih su se, kako su “Vijestima” kazali iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), odlučili da podrže hakaton takmičenje za razvoj digitalnog pomoćnika za žene oboljele od karcinoma dojke, koje organizuju kompanija Roche i Nevladina organizacija Digitalizuj.me.

Hakaton je događaj na kojem timovi, koje mogu da čine programeri, dizajneri, projektni menadžeri, eksperti u konkretnoj oblasti… osmišljavaju i kreiraju inovativna rješenja na zadatu temu u kratkom vremenskom periodu. Pored toga što je oktobar mjesec borbe protiv karcinoma, Roche, Digitalizuj.me i KC odlučili su se za takmičenje koje je posvećeno karcinomu dojke zbog porasta broja oboljelih i na globalnom nivou, ali i kako bi, kako su kazali, pomogli pacijentkinjama da imaju bolju komunikaciju sa svojim ljekarima.

Karcinom dojke prvi put je postao najčešće dijagnostikovan karcinom u 2020, čime je “prestigao” karcinom pluća i time postao maligni tumor sa najvećom incidencom na globalnom nivou u prošloj godini sa procijenjenih 2,3 miliona novooboljelih.

Na petom je mjestu uzroka smrtnosti od malignih bolesti u svijetu, sa 685.000 umrlih godišnje. Kod žena sa malignim oboljenjima, jedna od četiri žene ima karcinom dojke. U Crnoj Gori u 2020. godini registrovano je oko 400 pacijenata novooboljelih od karcinoma dojke.

Pacijentkinje sa karcinomom dojke trenutno mogu da prime terapiju samo u Podgorici na Institutu za onkologiju. Sve one koje žive izvan Podgorice, u toku liječenja, prinuđene su da, u zavisnosti od vrste terapije koju primaju, jednom nedjeljno ili jednom u tri nedjelje putuju u glavni grad. Iz organizacije takmičenja pojašnjavaju da problem predstavlja i nedostatak supspecijalista onkologa u drugim zdravstvenim ustanovama, te da između dva terapijska ciklusa, pacijentkinje o efektima i simptomima terapije sa svojim onkologom najčešće komuniciraju kroz više različitih digitalnih kanala komunikacije kao što su SMS, Viber, WhatsApp i telefonski pozivi, a da se to nerijetko dešava u periodima dana kada ljekari nisu najdostupniji pacijentkinjama. Dodaju i da je za zakazivanje pregleda kod specijaliste potrebno više dana, nekad i nedjelja.

”Prateći globalnu statistiku vezano za porast incidence malignih bolesti, ljekari Instituta za onkologiju svakodnevno rade na unapređenju ishoda liječenja naših pacijenata u pravcu ranog otkrivanja bolesti, pravovremene dijagnostke i adekvatne terapije koja podrazumijeva i dostupnost takozvanih inovativnih terapija. U godini izazova kakva je bila 2020. zbog globalne pandemije koronavirusom, gdje naš rad nismo niti u jednom trenutku obustavili, shvatili smo da možemo unaprijediti načine komunikacije sa našim pacijentima i na taj način doći i do onih koji su u ovoj situaciji iz nekog razloga bili spriječeni da nam se jave na pregled ili zakazanu terapiju ili da nas na vrijeme obavijeste o prisutnosti neželjenih događaja onkološkog liječenja. Kako smo jedina institucija u Crnoj Gori (osim Specijalne bolnice Brezovik za karcinom pluća) koja se bavi liječenjem malignih bolesti, tako je i to bio dodatni signal da damo inicijativu u pravcu mogućnosti decentralizacije naše službe”, kazali su iz KC, dodajući da bi to “na prvom koraku, podrazumijevalo dobar i jasno definisan kanal komunikacije sa onkologom, kao i proces koji bi se odnosio na edukaciju medicinskog osoblja u drugim centrima u Crnoj Gori”.

Digitalni pomoćnici za samopregled, ali i podršku ženama koje su oboljele od karcinoma dojke, nisu novost. Iz KC kazali su da bi rješenje koje bude razvijeno tokom hakatona u novembru, trebalo da neke vidove liječenja, poput primjene subkutanih ili tabletarnih formulacija lijekova “dovede” bliže mjestu stanovanja pacijentkinja.

”Da se na taj način smanji vrijeme putovanja, čekanja na primjenu terapije, kao i moguća odsustva sa posla pacijentkinje ili člana porodice u danima kada se prima terapija. Prateći svjetske vodiče i inovacije u liječenju onkoloških pacijenta uz naša interna istraživanja i anketiranja došli smo do zaključka da bismo time direktno unaprijedili kvalitet života naših pacijentkinja. Takođe, kreirali bismo jedinstven kanal komunikacije sa našim pacijentkinjama između dva planirana ciklusa terapije, kako bi se obezbijedilo nesmetano praćenje ishoda i mogućih neželjenih događaja liječenja”, dodali su iz KC.

Roche Hakaton traje 48 sati, od 19. do 21. novembra. Prijave su u toku i traju do 7. novembra u ponoć.

Za takmičenje mogu da se prijave timovi od tri do pet članova. Formular za prijavu i detaljnije informacije o takmičenju objavljeni su na stranici rochehakaton.me.

Iz KC kazali su da će učesnici takmičenja moći da se za razvoj rješenje konsultuju, ne samo sa stručnim licima iz oblasti programiranja i dizajna, već i zdravstva.

Redovni pregledi najbolja prevencija

Pojašnjavajući kako je karcinom dojke “izbio” na prvo mjesto malignih bolesti, iz KC su kazali da je to, pored ostalog, i zbog “dobro organizovanih skrining programa u razvijenim zemljama, gdje se bolest češće otkriva u ranoj asimptomatskoj fazi bolesti”.

”A sa druge strane, duži životni vijek utiče na povećanje broja žena koje su oboljele od ove bolesti s obzirom na to da se vjerovatnoća značajno povećava sa godinama starosti. Podaci Instituta za onkologiju KC, uz podatke na osnovu procjene Globocana, govore da na godišnjem nivou imamo oko 370 novooboljelih, odnosno oko 147 smrtnih ishoda zbog ove bolesti”, kazali su iz KC.

Dodaju i da je, ako se uzmu podaci i procjene na globalnom novou - koji govore u pravcu porasta broja novooboljelih iz godine u godinu, za očekivati isti trend i u Crnoj Gori.

”Procjena je da se u razvijenim zemljama ova bolest otkriva u ranoj fazi kod oko 64 odsto žena, čemu treba da težimo upravo kroz potenciraanje značaja preventivnih mjera i stimulisanja i ohrabrivanja žena da se odazovu pozivu za skrining program, odnosno ohrabrivanjem žena da rade redovne preventivne preglede”, poručili su iz KC.

Bonus video: