organizovali izlete sa eu info centrom

CZIP: Učenici i učenice iz Kolašina, Nikšića i sa Cetinja učili o pticama selicama

"Šestaci OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića su posjetili Ulcinjsku solanu i kroz šetnju učili o mnogobrojnim vrijednostima ovog područja"

4415 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od izleta, Foto: CZIP
Sa jednog od izleta, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i EU info centar su posljednje dane oktobra posvetili jesenjoj migraciji ptica i proslavili ih zajedno sa đacima osnovnih škola, saopšteno je danas iz CZIP.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je preko 150 učenika i učenica iz Kolašina, Nikšića i sa Cetinja imalo priliku da uči o pticama selicama i provede dan u prirodi.

"Šestaci OŠ "Mileva Lajović Lalatović" iz Nikšića su posjetili Ulcinjsku solanu i kroz šetnju učili o mnogobrojnim vrijednostima ovog područja. Upoznali su se sa istorijatom solane, čuli kako se proizvodnja soli nekada odvijala, a svako je za sebe uzeo mali grumen kao suvenir. Šetnju smo upotpunili razgovorom o ljekovitom zoganjskom blatu, biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju solanu, a pogotovo biljci salikorniji, tipičnoj za zaslanjeno tlo. Najveće uzbuđenje tokom izleta svakako je izazvalo posmatranje ptica, gdje je većina učenika po prvi put vidjela fendake, šljukarice, razne vrste čaplji, a posebno su uživali u pogledu na flamingose. Na samom kraju posjete organizovali smo kviz tokom kog su se učenici međusobno propitivali i zaista pokazali znanje o biodiverzitetu", ističe se u saopštenju CZIP.

Poručili su da dok su Nikšićani boravili na Solani, učenici OŠ "Njegoš" sa Cetinja i OŠ "Risto Manojlović" iz Kolašina svoj dan u prirodi proveli su na tradicionalnom jesenjem prstenovanju ptica na Marezi.

"O metodi prstenovanja i njenom značaju učili su od ornitologa CZIP-a, gdje je svaki đak dobio priliku da se izbliza upozna sa tipičnim vrstama koje se na Marezi hrane, odmaraju i spremaju za migraciju. Uz pomoć ornitologa pažljivo su pristupili vađenju ptica iz ornitoloških mreža, nakon čega su ispratili sve važne korake prstenovanja – određivanje pola, starosti, težine, kondicije ptica, i na kraju stavljanje prstena sa posebnim oznakama. Posebno ih je radovao trenutak kada su pustili sve prstenovane ptice, među kojima su najčešće bile crnoglava grmuša, drozd pjevač, kos i crvendać, pa im zajedno poželjeli srećan put ka Africi", piše u saopštenju.

Iz te NVO su rekli da su izlete su zajednički organizovali CZIP i EU info centar, kroz kampanju "I ja sam sa vama", želeći da na poseban način obilježe oktobar mjesec i posvete ga pticama selicama.

"Osim toga, izleti su omogućeni u sklopu projekta "BioVal – biološka raznolikost", kojeg sprovodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija", zaključuje se u saopštenju CZIP.