Formirana radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe

"U ovoj radnoj grupi uključeni su predstavnici svih relevantnih državnih, naučnih i drugih institucija kao i predstavnici nevladinog sektora, koji su se prijavili na Javni poziv"

2349 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zaključkom Vlade od 30. avgusta 2021. godine formiralo reformisanu radnu grupu za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, koja je 26. oktobra 2021. godine održala svoj prvi sastanak u prostorijama ministarstva, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

"U ovoj radnoj grupi uključeni su predstavnici svih relevantnih državnih, naučnih i drugih institucija kao i predstavnici nevladinog sektora, koji su se prijavili na Javni poziv", ističe se u saopštenju.

Iz Vladinog resora na čijem je čelu Aleksandar Stijović su kazali da pored predstavnika iz Direktorata za ribarstvo u radu ove radne grupe učestvuju i predstavnici: Ministarstva unutrašnjih poslova, Osnovnog državnog tužilaštva, Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije, Nacionalnih parkova CG, Instituta za biologiju mora, Udruženje građana "Stop krivolovu", Savez za sportski ribolov na moru i na slatkim vodama , kao i NVO "Green home".

"Kao prva aktivnost ove radne grupe određuje se jasno definisanje narednih koraka, odnosno mjera i aktivnosti kroz Akcioni plan, koji će biti završen u što kraćem roku, kako bi se počelo sa realizacijom mjera i aktivnosti i bar donekle sanirali trenutno stanje", piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Oni su kazali i da će glavni zadatak ove radne grupe u budućnosti biti da posveti posebnu pažnju lokalitetima na kojima je izražena upotreba eksplozivnih naprava, kao i električnih uređaja i drugih nedozvoljenih alata u cilju ulova ribe, kao i identifikacija i procesuiranja zatečenih lica u krivolovu.

"Takođe je potrebno posvetiti pažnju i kontroli pijaca, marketa, restorana, kao i bliže upoznavanje javnosti o štetnim posledicama koje prouzrokuje upotreba eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u ribolovu. U narednom periodu će se intenzivirati akcije protiv ovog vida devastacije prirodnih resursa. Inspekcija za ribarstvo, Uprava policije kao i ribočuvarske službe će posebnu pažnju posvetiti pitanju neleganog ribolova na prostoru opštine Danilovgrad, Kolašin, kao i Skadarskog jezera. Ovom prilikom apelujemo na sve savjesne građane, sportske ribolovace, ronioce, privredne ribare, da prijave eventualne nelegalne aktivnosti, kako bi pomogli nadležnim institucijama da pravovremeno reaguju, jer samo zajedno možemo sačuvati naša prirodna bogatstva", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Bonus video: