"Političke elite se skrivaju iza međusobnog optuživanja i relativizacije"

Kovačević: U CG je došlo do ekstremne radikalizacije u društvu, relevantni akteri ćute

"Radikalizacija je već odavno izašla iz okvira zapaljive retorike mržnje i sa interneta i stranačkih govornica se preselila u “stvarni život”, gdje je svoj iskaz dobila u brojnim radikalizovanim pojedincima i organizovanim radikalnim grupama", istakla je Kovačević

3960 pregleda 13 komentar(a)
Kovačević, Foto: CDT
Kovačević, Foto: CDT

U Crnoj Gori se, prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u prosjeku, svakog petog dana u godini desi incident motivisan vjerskom, etničkom ili ideološkom mržnjom, odnosno sukob, prijetnja, fizički ili verbalni napad na ljude ili imovinu, a sve zbog različitog imena, uvjerenja, stava, pripadnosti, saopštila je danas Milica Kovačević, programska direktorica CDT.

"Ovaj podatak je samo vrh ledenog brijega, odnosno podatak dobijen analizom slučajeva koji su dospjeli u javnost. U Crnoj Gori je, posljednjih nekoliko godina, došlo do ekstremne radikalizacije u društvu, koja se ogleda u već jasnim i očiglednim manifestacijama desničarskog, etnonacionalističkog i religijskog ekstremizma. Ta radikalizacija je već odavno izašla iz okvira zapaljive retorike mržnje i sa interneta i stranačkih govornica se preselila u “stvarni život”, gdje je svoj iskaz dobila u brojnim radikalizovanim pojedincima i organizovanim radikalnim grupama", istakla je Kovačević.

Ona je dodala da je CDT nedavno Nacionalnom timu za borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma (NOT) uputio inicijativu za organizovanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o djelovanju radikalnih grupa i pojedinaca, naročito u kontekstu medijskih objava u kojima se pominju čak i istrage pod sumnjom za krivično djelo terorizam.

"Na sve ovo, većina relevantnih aktera u društvu godinama ćuti. Političke elite se skrivaju iza međusobnog optuživanja i relativizacije dok javnosti predstavljaju lažne umirujuće slike o stanju u crnogorskom društvu. Nadležni organi pomažu nečinjenjem, zatvaranjem očiju i neadekvatnom kaznenom politikom. U društvu je, takođe, kreirana atmosfera zastrašivanja i vođenja kampanje protiv svakog pojedinca ili grupe koja ne miri i javno govori protiv ovih, sve češćih i sve opasnijih, pojava", kazala je Kovačević.

Ona je rekla da CDT uz podršku Ambasade Holandije pokreće projekat čiji je cilj uključivanje najšire društvene zajednice u borbu protiv rastuće radikalizacije društva.

"U narednih godinu dana, u saradnji sa NOT-om kao i drugim važnim društvenim akterima, planiramo niz aktivnosti u crnogorskim opštinama. Dio naših aktivnosti biće programi podrške i obuke za predstavnike državnih organa koji se bave ekstremizmom i radikalizmom", poručila je Kovačević.

Programska direktorica CDT je kazala i da će CDT na godišnjoj konferenciji Nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma okupiti relevantne sagovornike iz zemlje i regiona kako bi razmijenili iskustva o ovom problemu.

"Konačno, primjere radikalizacije i ekstremizma bilježićemo u dokumentarnim i novinarskim formama, i potruditi se da sa ovim problemima suočimo što veći broj građana", zaključila je Kovačević.

Preporučujemo za Vas