Prošlo je 100 dana od kada je izgorjela farma "Miljanić": "Niko od državnih organa nije pomogao"

Ističe da mu je drago što su sudski vještaci utvrdili da je požar nastao zbog udara groma i da niko "fizički nije odgovaran" za to

23898 pregleda 27 komentar(a)
Miljanić, Foto: Svetlana Mandić
Miljanić, Foto: Svetlana Mandić

U mjestu Podbožur, udaljenom dvadesetak kilometara od Nikšića, u požaru koji se dogodio 11. jula izgorjela je farma koza "Miljanić", vlasnika Radivoja Raša Miljanića.

Tom prilikom u potpunosti je sagorela štala površine 800 kvadrata u kojoj je bilo oko 300 koza sa jaradima, 2.500 bala sijena i kompletna oprema.

Vlasnik farme, Radivoje Rašo Miljanić kazao je da je vatra "progutala" sve što je deset godina stvarao, da je imanje bilo pod zakupom i da nije bilo osigurano, jer su izgrađeni objekti bili privremeni (drveni) pa ih prema važećim propisima nije bilo moguće osigurati, kao i da je prema njegovoj procjeni šteta oko 206 hiljada eura.

Od požara je prošlo 100 dana i Miljanić kaže da ga niko od državnih organa nije pomogao, ali da ne namjerava da odustane od kozarstva.

Ističe da mu je drago što su sudski vještaci utvrdili da je požar nastao zbog udara groma i da niko "fizički nije odgovaran" za to.

"Tužilaštvo je dostavilo dokumentaciju sa svim vještačenjima koja su ovdje obavljena. Miran sam u duši jer je tužilaštvo utvrdilo, preko svih tih vještačenja, da je za požar kriv direktni udar groma u objekat. Imali smo nesreću da direktno grom udari u tom momentu kad su koze ušle u štalu i kad je krenuo taj veliki grad", priča Miljanić dok obilazi ledinu na kojoj se, ne tako davno, nalazila farma koza.

Zahvaljujući privrednicima i ljudima dobre volje do sada mu je uplaćeno oko 20 odsto od ukupne štete.

Miljanić ističe da je od devedesetih godina ova godina najteža za poljoprivrednike – suša, poskupljenje hrane, korona, ali i neadekvatan odnos države.

"Primjer porodične farme Miljanić je realna stvarnost crnogorske poljoprivrede. Niko od državnih institucija se nije na to okrenuo, osim što su došli taj drugi dan predstavici ministarstva i ispričali šta su ispričali. Neka oni sa sobom razmatraju šta su rekli, a šta su na kraju uradili. Niko drugi od državnih institucija nije se javio nikada. Čak smo pisali i neke dopise i na njih niko nije odgovorio. To u prevodu znači da državu uopšte nije briga da li će poljoprivreda da opstane ili neće, nego to oni tumače kroz razne stavove drugačije", kategoričan je Miljanić.

Podnio je zahtjev prema opštinskoj komisiji za elementarne nepogode, od koje očekuje da izađe na lice mjesta, napravi zapisnik i isti proslijedi državnoj komisiji za elementarne nepogode.

"Vidjećemo šta će biti u nekom narednom periodu. Svjesno sam svoj život posvetio kozarstvu i poljoprivredi i biću dosljedan tome. Naći ću način da se opet vratim u primarnu proizvodnju, jer to je dio mene, moje porodice, od toga sigirno neću odustati. Taj put vjerovatno neće trajati deset godina, kao što je trajao ovaj, jer sada imamo iskustvo, znanje i druge resurse. Farma će biti na nekoj drugoj lokaciji, stvoriće se možda i bolja, da li će biti bolja genetika to ne znam pošto smo tu genetiku bili usavršili. Poruka svim mojim kolegama proizvođaćima je da moramo da se borimo i da ne smijemo odustati", rekao je Miljanić.

Istakao je da je ponosan ne samo na farmu koju je sa porodicom napravio, nego i što je uspio da prilike u selu, iz koga se većina stanovništva iselila, unaprijedi.

"Ovo je bilo napušteno selo, ljudi su se iselili 70-ih godina prošlog vijeka, ovim putem, narodski rečeno, nije mogao konj da dođe, a kamoli luksuzno vozilo, pa se sve to sredilo, ulagalo, dali smo deset godina svog života Cerovom brdu. Ne kajem se zbog toga nimalo, čak sam i ponosan na to", poručio je Miljanić.

Sudski vještak iz oblasti zaštite od požara i eksplozija Nenad Milikić u mišljenju je iznio da je požar najvjerovatnije nastao zbog udara groma.

"Objekat je u potpunosti uništen. Na električnoj instalaciji u objektu nisu utvrđeni tragovi koji bi ukazivali na mogući uzrok požara, uočene promjene na električnoj instalaciji posledica su požara. beživotna tijela koza su zatečena grupisana na jednom mjestu, bez pokušaja izlaska iz predmetnog objekta", piše u Milikićevom mišljenju.

Sudski vještak elektro struke, Radonja Đurović, je mišljenja da je "požar posljedica direktnog udara groma u objekat, koji je u lako zapaljivoj sredini objekta mogao izazvati početni požar".

Ministarstvo: Predmet nije kompletiran, sve štete velikog obima šaljemo Vladi

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u odgovoru novinarima kazali da su njihovi predstavnici dan nakon požara obišli poljoprivredno gazdinstvo Miljanić i sagledali obimnost štete.

"Nakon toga gazdinstvu Miljanić i njihovoj sirari uplaćene su redovne i zaostale premije kroz mjeru Podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka. Poljoprivredno gazdinstvo Miljanić se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zahtjevom za pomoć obratilo 1.10.2021.godine, gdje je detaljno opisana šteta, dok ostala dokumentacija nije priložena. Ističemo da je postupak pomoći u procerduri, da sva potrebna dokumentacija za obimnost štete i vještačenja nije dostavljena našem ministarstvu, što govori o tome da predmet nije kompletiran kako bi se moglo adekvatno prema njemu odrediti", navodi se u odgovoru.

Kako su istakli, Ministarstvo sve štete velikog obima šalje Vladi i njenom nadležnom tijelu na postupanje i za svakog "poljoprivrednog proizvođača pristupa sa istom, jednakom pažnjom i u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima reaguje".

Bonus video: