podnijela amandmane na izmjene Krivičnog zakonika

Bošnjak traži da napad na ljekare bude krivično djelo

"Ubijeđena sam da će ove izmjene destimulisati potencijalne počinioce jer kao društvo, ne smijemo dozvoliti, da oni koji vode računa o zdravlju naše nacije se osjećaju nezaštićeno"

4063 pregleda 10 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak podnijela je amandmane na izmjene Krivičnog zakonika.

Izmjene Krivičnog zakonika su u proceduri, a amandmanima Bošnjak traži da se propiše kao krivično djelo napad na ljekare u vršenju ljekarske funkcije ili u vezi sa vršenjem ljekarske funkcije.

"Nažalost u poslednje vrijeme imamo velik broj ovakvih napada, što je nedopustivo. Ubijeđena sam da će ove izmjene destimulisati potencijalne počinioce jer kao društvo, ne smijemo dozvoliti, da oni koji vode računa o zdravlju naše nacije se osjećaju nezaštićeno. Em što država ne cijeni dovoljno njihov rad, koji je posebno došao do izražaja u ovoj pandemiji COVID 19, pa ih drži u nezavidnom materijalnom položaju sa platama koje predstavljaju uvredu i poniženje em što svako sa ulice može gotovo nesmetano dići ruku na ljekare ako procijeni najčešće iz svog neznanja, da nije pružena adekvatna usluga", navodi se u saopštenju Bošnjak.

Očekuje da poslanici podrže amandmane i time pokažu "da vodimo računa o ovoj humanoj profesiji i status onih koji su se opredijelili za nju".

U obrazloženju predloženih amandmana, Bošnjak je navela da uvođenjem novog krivičnog djela u Krivični zakonik - napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći, odnosno dopuna postojećih krivičnih djela teško ubistvo i teška tjelesna povreda, gdje bi se krivična djela počinjena prema ljekaru u trenutku pružanja zdravstvene zaštite predvidjela kao kvalifikovani oblik krivičnog djela, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava prije svega kroz generalnu prevenciju odvraćanjem potencijalnih počinilaca od ovakvih napada ali i strožijim kažnjavanjem koje odgovara pruzrokovanoj društvenoj opasnosti.

"Očekujem uskoro da će i moj zakon o Zaradama u javnom sektoru a koji se tiče statusa i koeficijenta za obračun zarada ljekarima doći na dnevni red matičnog i zainteresovanih odbora. Takođe koristim priliku da najavim da cu predložiti Ženskom klubu da reagujemo na Krivičnik zakonik u dijelu gdje bi za pedofile povratnike i višestruke silovatelje propisali hemijsku kastraciju, jer taj institut postoji u mnogim naprednim evropskim državama a u okruženju ga ima Sjeverna Makedonija. Smatram da je ovo nešto što je i nama neophodno, jer nažalost imamo učestalost ovih krivičnih djela", navela je Bošnjak.

Preporučujemo za Vas