Bošnjak traži da napad na ljekare bude krivično djelo

"Ubijeđena sam da će ove izmjene destimulisati potencijalne počinioce jer kao društvo, ne smijemo dozvoliti, da oni koji vode računa o zdravlju naše nacije se osjećaju nezaštićeno"

4102 pregleda 10 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak podnijela je amandmane na izmjene Krivičnog zakonika.

Izmjene Krivičnog zakonika su u proceduri, a amandmanima Bošnjak traži da se propiše kao krivično djelo napad na ljekare u vršenju ljekarske funkcije ili u vezi sa vršenjem ljekarske funkcije.

"Nažalost u poslednje vrijeme imamo velik broj ovakvih napada, što je nedopustivo. Ubijeđena sam da će ove izmjene destimulisati potencijalne počinioce jer kao društvo, ne smijemo dozvoliti, da oni koji vode računa o zdravlju naše nacije se osjećaju nezaštićeno. Em što država ne cijeni dovoljno njihov rad, koji je posebno došao do izražaja u ovoj pandemiji COVID 19, pa ih drži u nezavidnom materijalnom položaju sa platama koje predstavljaju uvredu i poniženje em što svako sa ulice može gotovo nesmetano dići ruku na ljekare ako procijeni najčešće iz svog neznanja, da nije pružena adekvatna usluga", navodi se u saopštenju Bošnjak.

Očekuje da poslanici podrže amandmane i time pokažu "da vodimo računa o ovoj humanoj profesiji i status onih koji su se opredijelili za nju".

U obrazloženju predloženih amandmana, Bošnjak je navela da uvođenjem novog krivičnog djela u Krivični zakonik - napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći, odnosno dopuna postojećih krivičnih djela teško ubistvo i teška tjelesna povreda, gdje bi se krivična djela počinjena prema ljekaru u trenutku pružanja zdravstvene zaštite predvidjela kao kvalifikovani oblik krivičnog djela, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava prije svega kroz generalnu prevenciju odvraćanjem potencijalnih počinilaca od ovakvih napada ali i strožijim kažnjavanjem koje odgovara pruzrokovanoj društvenoj opasnosti.

"Očekujem uskoro da će i moj zakon o Zaradama u javnom sektoru a koji se tiče statusa i koeficijenta za obračun zarada ljekarima doći na dnevni red matičnog i zainteresovanih odbora. Takođe koristim priliku da najavim da cu predložiti Ženskom klubu da reagujemo na Krivičnik zakonik u dijelu gdje bi za pedofile povratnike i višestruke silovatelje propisali hemijsku kastraciju, jer taj institut postoji u mnogim naprednim evropskim državama a u okruženju ga ima Sjeverna Makedonija. Smatram da je ovo nešto što je i nama neophodno, jer nažalost imamo učestalost ovih krivičnih djela", navela je Bošnjak.

Bonus video: