"proces će biti praćen u kontinuitetu"

Mitrović: Završetak procesa odvoza grita i kontaminiranog zemljišta očekuje se krajem juna sledeće godine

"Ekosistemi i biodiverzitet ovog dijela, našeg mora i podmorja, koji su bili izuzetno ugroženi, biće sačuvani", istakao je on

7587 pregleda 3 komentar(a)
Mitrović, Foto: CG news
Mitrović, Foto: CG news

Završetak procesa odvoza grita i kontaminiranog zemljišta očekuje se krajem juna sledeće godine, ali proces će biti praćen u kontinuitetu, saopštio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je danas obišao radove na uklanjanju grita i kontaminiranog zemljišta iz brodogradilišta Bijela, nekadašnje crne ekološke tačke.

"Pri samom kraju je sanacija još jedne crne ekološke tačke, ovaj put na moru, u Herceg Novom. Ovo je vrlo značajan projekat i izuzetno mi je drago što je, nakon dvogodišnjeg zastoja, Vlada uspjela da se izbori sa opstrukcijama i nastavi ovaj projekat neophodan Bijeloj, ali i čitavoj Crnoj Gori. Ekosistemi i biodiverzitet ovog dijela, našeg mora i podmorja, koji su bili izuzetno ugroženi, biće sačuvani", naglasio je Mitrović.

Na pitanje novinara o kompaniji Adriatic 42 i njihovom projektu, on je kazao da je MEPPU "izdalo urbanističko-tehničke uslove i da očekuje da je realizacija jednog ovako značajnog projekta, osim što će omogućiti da se nekolike stotine ljudi zaposli, značajna i u dijelu dalje afirmacije Crne Gore kao destinacije za razvoj jahting turizma".

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, tom prilikom je saopštio da je projekat izvoza grita i kontaminiranog zemljišta od velikog značaja za Herceg Novi i Mjesnu zajednicu Bijela.

"Drago mi je da vidim da se radovi privode kraju i vjerujem da će remedijacija tla bivšeg brodogradilišta dati rezultate", dodao je Katić.

Na pitanje novinara da li je Agencija obezbijedila dozvole za izvoz grita i kontaminiranog zemljišta, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić je kazao da pribavljanje dozvola za odvoz nije u nadležnosti Agencije, već kompanije Valgo i da su oni do sada obezbijedili dozvole za oko 20 hiljada tona, te naglasio da će dinamika izvoza grita biti ispraćena i da će na osnovu toga izvođač radova biti isplaćen.

"Do sada je, za dvije godine, izvezeno oko 58 hiljada tona grita i kontaminiranog zemljišta,sa zastojima. Dinamika izvoza je ubrzana nakon dogovora Vlade i MEPPU sa kompanijom Valgo. Dogovoreno je da se oko još 68 hiljada tona grita i kontaminiranog zemljišta izveze iz Bijele u roku od 8 mjeseci" , navodi se u saopštenju Agencije CGNews.

Radove su takođe obišli i direktor Direktorata za ekologiju, Dušan Bugarin, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, predstavnici kompanije koja je zadužena za odvoz grita - Valga, kao i predstavnici kompanije Adriatic 42 koji će, kako se navodi u saopštenju, na ovom dijelu nakon remedijacije, realizovati projekat izgradnje i upravljanja marinom za popravku i remont jahti i superjahti.

Preporučujemo za Vas