CANU i UCG dogovorili organizovanje naučnih skupova i tribina

Pokrenuta bitna pitanja buduće saradnje ovih najznačajnijih institucija u oblasti nauke, umjetnosti i obrazovanja u Crnoj Gori

2064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CANU
Foto: CANU

U narednom periodu Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) i Univerzitet Crne Gore pokrenuće organizovanje naučnih skupova i tribina o suštinskim pitanjima razvoja Crne Gore.

U razgovoru su učestvovali, od strane CANU: predsjednik- akademik Dragan K. Vukčević, potpredsjednik - akademik Ljubiša Stanković; potpredsjednik - akademik Đorđe Borozan i generalni sekretar akademik Dragan Radonjić.

Sa strane UCG pored Božovića, prisustvovali su i predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica, prorektorka za nauku i istraživanje prof. dr Irena Orović, prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović i predsjednica Odbora za doktorske studije prof. dr Biljana Šćepanović.

Kako se navodi u saopštenju, u otvorenom i konstruktivnom razgovoru pokrenuta su bitna pitanja buduće saradnje ovih najznačajnijih institucija u oblasti nauke, umjetnosti i obrazovanja u Crnoj Gori.

Osnovu te saradnje, kako je kazao, čini njihov bilateralni sporazum potpisan 2017. godine, a na osnovu njega, formiran je Koordinacioni odbor u cilju praćenja realizacije zajedničkih aktivnosti.

"U razgovoru je istaknut značaj autonomije institucija u oblasti nauke i umjetnosti u Crnoj Gori. Važno pitanje u ostvarivanju tog cilja je objedinjavanje naučnog i umjetničkog potencijala u Crnoj Gori, uključivanje mladih naučnika i umjetnika iz dijaspore, kao i podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka. Razmatrano je i pitanje objavljivanja zajedničkih publikacija" navodi se u saopštenju.

Bonus video: