Masovno kršenje epidemioloških mjera tokom litije u Pljevljima

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram

23496 pregleda 118 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

U Pljevljima je danas povodom slave crkve Svete Petke ulicama grada prošla litija koju je predvodio vladika Mileševske eparhije Atanasije i episkom buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Masovno su kršene epidemiološke mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mali broj građana nosio je zaštitnu masku, a nije poštovana ni fizička distanca.

Mjerama je obavezno nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje dva metra, kao i držanje fizičke distance.

Fizička distanca podrazumijeva održavanje razmaka od najmanje dva metra među licima koja nisu članovi istog domaćinstva.

Vjerske obrede uz prisustvo građana na otvorenom moguće je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 4 kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra, a zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Institut za javno zdravlje danas je saopštio da je posljednjom analizom uzoraka utvrđeno da je juče u Pljevljima registrovano 13 osoba pozitivnih na koronavirus. U Pljevljima su u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa preminule dvije osobe.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana je nakon večernje liturgije od crkve Svete Petke prošla ulicama 1. decembra, Mila Peruničića, Ulicom kralja Petra I, a potom Tršovom ulicom, nakon čega su okupljeni ponovo došli pred hram gdje je lomljen slavski kolač. Za vrijeme litije članovi crkvenog hora pjevali su duhovne pjesme. Kum slave ove godine bila je porodica Vjekoslava Đurovića.

Proslava krsne slave hrama, počela je predprazničnim bdenijem, a vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom SPC i jutros je je služio liturgiju u crkvi Svete Petke u centru grada.

Nakon litije na trgu Patrijarha Varnave organizovan je koncert kojem je prisustvovao veliki broj gradana.

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavio kao krsna slava grada do 1945. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki za oslobođenje od turske okupacije 1912. i austrijske 1918. godine.

Od 2000. godine je obnovljena praznična litija.

Bonus video: