Kontrolno saslušanje za satove i firme Đukanovića

Odbor za antikorupciju traži od predstavnika Agencije informacije o postupanju po presudama Upravnog suda

20037 pregleda 7 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Odbora za antikorupciju, Foto: Skupština Crne Gore
Sa jučerašnje sjednice Odbora za antikorupciju, Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski Odbor za antikorupciju održaće kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za sprečavanje korupcije koje se tiče postupanja po presudama Upravnog suda, a odnose se uglavnom na imovinu predsjednika Mila Đukanovića.

“Ako se bavimo slučajevima da li je neko prijavio dva kvadrata više ili manje i strogo ga kažnjavamo, onda je u redu da se bavimo, čini mi se, i satovima koji vrijede pola miliona ili milion eura”, kazao je zamjenik predsjednika Odbora Dragan Bojović (Demokratski front). Njegov predlog je podržalo šest poslanika vlasti, a uzdržana su bila četiri iz opozicije.

U predlogu je istakao više slučajeva koji se odnose na predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), među kojima su imovina u Kočanima, vrijednost satova, više putovanja, neprijavljivanje firmi...

Obrazloženo je da se predlog odnosi i na slučaj zakonitosti prihoda bivšeg ministra odbrane, a sadašnjeg poslanika DPS-a Predraga Boškovića iz međunarodnih rukomentnih organizacija. O ovim slučajevima ranije su pisale “Vijesti”.

Poslovnikom Skupštine propisano je da su pozvani predstavnici državnih organa dužni su da se odazovu pozivu za kontrolno saslušanje i da dostave traženu dokumentaciju. Predsjednik Odbora predlaže zaključke povodom saslušanja, a to radno tijelo se izjašnjava o izvještaju i predloženim zaključcima i podnosi Skupštini na usvajanje.

Predsjednica Odbora Daliborka Pejović (DPS) kazala je na sjednici da je dobila inicijativu za zajedničko kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac od predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Milana Kneževića (DF).

Poslanici vlasti, izuzev Maksima Vučinića iz Radničke partije, glasali su protiv održavanja kontrolnog saslušanja ministarke.

Bojović je ocijenio da to nije potrebno, dok je poslanik Luiđ Škrelja (DPS) odgovorio da je Specijalno državno tužilaštvo tražilo skidanje imuniteta ministarke i da “nije baš osnovan zahtjev za kontrolno saslušanje” a Danijel Živković dodao da “nema potrebe da se Injac štiti od nas, jer je Injac bila u redovima DPS-a”.

Glasovima vlasti podržano je i konsultativno saslušanje na temu efektivnosti rada Agencije i tužilaštva u realizaciji evropske agende propisane poglavljima 23 i 24, a svi poslanici su podržali predlog predsjednice Odbora da se održi i konsultativno saslušanje na temu posljednjeg izvještaja Evropske komisije.

Tema jučerašnje sjednice Odbora bio je drugi kvartalni izvještaj Agencije.

Poslanik Jovan Vučurović (DF) zatražio je od Savjeta i direktorice Agencije Jelene Perović da podnesu ostavke.

“Vi nemate podršku Skupštine Crne Gore, ovaj sastav Agencije. Vi možete da se pozivate na bilo kakve izvještaje, ali ovo je gola istina, što se potvrdilo i onim glasanjem, bilo ono zakonito ili ne”, kazao je on na sjednici, aludirajući na to što Odbor ranije nije podržao izvještaj o radu Agencije za prošlu godinu.

Prethodno je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović istakao da glasanje o tom dokumentu nije bilo moguće, jer takva mogućnost nije propisana aktima.

“Pojedini se ne mogu izdići iznad partijskih funkcija. A činjenice o našem radu govore za sebe”, kazao je Radulović, navodeći da je Agencija jedina institucija koja je dobila pohvalu od šefice Delegacije Evrospke unije Oane Kristine Pope.

Bonus video: