Staza zdravlja u pivskom selu Nedajno duga 14 kilometara

Staza je uređena i markirana cijelom dužinom i na njoj su postavljena odmorišta, table sa vježbama, table na Brajevom pismu, table sa kontaktima pružaoca ugostiteljskih usluga, kao i klupe, klackalice, ljuljaške, informativno-edukativne table

3321 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PP Piva
Foto: PP Piva

Park prirode (PP) „Piva“ zajedno sa partnerima, Obrazovnim Centrom Plužine i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u cilju promocije zdravih stilova života i njihovog pozitivnog dejstva na psihofizičko zdravlje, u prirodnom ambijentu sela Nedajno, uredili su kružnu stazu zdravlja dugu oko 14 kilometara.

“Staza je smještena u prirodnom ambijentu, pod uticajem šume i čistog planinskog vazduha, a šetnja stazom poboljšava rad srca, krvotoka i disanja i blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje. Staza je prilagođena svim generacijama i pogodna za sve ljubitelje prirode, a spada u lakše planinarske staze“, saopštili su iz PP „Piva“ koju su stazu promovisali zajedno sa partnerima, kao i predstavnicima Tivatskih Solila, Parkova Dinarida i Ekološkog pokreta "Ozon".

Staza je uređena i markirana cijelom dužinom i na njoj su postavljena odmorišta, table sa vježbama, table na Brajevom pismu, table sa kontaktima pružaoca ugostiteljskih usluga, kao i klupe, klackalice, ljuljaške, informativno-edukativne table.

foto: PP Piva

„Osobe sa boljom kondicijom koristiće stazu koja ide na vrh Milogore (Ljeljenak 1813 m), a za osobe sa slabijom kondicijom staza se spušta putem i vraća na početnu lokaciju. Iako se radi o dosta dugačkoj distanci, konfiguracija terena je takva da se u jednom pravcu može preći za nešto više od pet sati. Najviši uspon je na 1813 metara, što ne predstavlja izuzetan napor, s obzirom da je početna/završna tačka ove staze na visini od nešto manje od 1600 metara. U početnom dijelu, kroz selo, staza se poklapa sa dijelom staze Via Dinarica“, istakli su iz PP „Piva“.

Tokom promocije staze organizovana je radionica za učenike iz Obrazovnog Centra Plužine o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja, a predavač je bio izvršni direktor „Ozona“, Aleksandar Perović.

Staza je uređena u okviru projekta “Podizanje svijesti o vrijednostima i značaju zdravlja i zaštićenih područja” koji je podržan kroz Program grantova za zaštićena područja.

Projekat, čija je vrijednost skoro deset hiljada eura, traje šest mjeseci i završava se 1. novembra 2021. godine.

Bonus video: