"uglavnom se radi o osobama preko 60 godina starosti"

U Brezoviku i u Opštoj bolnici Nikšić smješteno oko 80 kovid pacijenata

Prema riječima glavne medicinske sestre bolnice u Brezoviku, Slađane Soldo, najveći broj hospitalizovanih od Covid 19 nevakcinisano

3119 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, u Nikšiću, trenutno je hospitalizovano 49 oboljelih pacijenata.

„Od 49 pacijenata, 39 je na kiseoničkoj potpori, 19 zahtjeva visoke protokole kiseonika i dvojica su na modu neinvazivne mehaničke ventilacije. Uglavnom su to stariji ljudi, preko 60 godina sa kliničkom i radiološkom slikom obostrane kovid pneumonije“, kazao je direktor ustanove, Predrag Pejović.

Prema riječima glavne medicinske sestre bolnice u Brezoviku, Slađane Soldo, najveći broj hospitalizovanih od Covid 19 nevakcinisano.

Brezovik
foto: Svetlana Mandić

„Nažalost, imamo poražavajuće podatke. Svega 18 procenata hospitalizovanih kovid pacijenata je vakcinisano. Ističemo da se uglavnom radi o osobama preko 60 godina starosti koji su izuzetno rizična grupa“, kazala je Soldo.

Što se tiče medicinskog osoblja bolnice u Brezoviku, prema njenim riječima, vakcinisano je njih 90 odsto.

„To nam je važno zbog kliničke slike i obolijevanja, jer smo mi u velikom riziku da se zarazimo, a i jer se smanjuje odsustvo posla“, kazala je glavna sestra bolnice u Brezoviku.

Brezovik
foto: Svetlana Mandić

U nikšićkoj bolnici trenutno je smješteno oko 30 kovid pacijenata.

Prema riječima direktora Opšte bolnice, dr Marka Mitrovića, riječ je o pacijentima čije je zdravstveno stanje srednje teško i teško i na visokim protocima do 30 litara.

Preporučujemo za Vas