Podršku dobilo 19 žena iz Kolašina

Za realizaciju njihovih biznis planova ukupno je raspoređeno 10.000 eura

3795 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Novčanu podršku iz opštinskog budžeta za žensko preduzetništvo dobilo je 19 Kolašinki, a za realizaciju njihovih biznis planova ukupno je raspoređeno 10.000 eura.

Najviše, po 1.000 eura, dobile su Slobodanka Dragović za uzgoj konja i svinja, Marija Bajović za prodavnicu organske hrane “Bio dućan”, Snažana Vujisić za trgovinu na malo i Stajka Lukovac za Beauty salon. Sa po 700, odnosno 600 eura, iz opštinske kase biće podržani biznis planovi Slavice Vukašinović za nabavku rashladne vitrine za kolače i Vukice Martinović za razvoj poslovanja frizerskog salona. Četiri Kolašinke dobile su podršku od 500 eura za projekte zanatskih usluga, izgradnju hale sa preradu drveta za ogrev, preradu voća i povrća i osnivanje informativnog lokalnog portala.

Ostali biznis planovi, koji su podržani sa manjim iznosima odnose se na unapređenje proizvodnje lisnatog sira, čuvanje tradicije izrade predmeta od vune, opremanje knjigovodstvene agencije...

Kolašinska lokalna uprava je program podrške ženskom preduzetništvu krenula među prvima u Crnoj Gori, 2019. godine. Iznos opredijeljen iz budžeta u tu svrhu nije mijenjan minule tri godine.

Sredstvima za podršku ženskom preduzetništvu Opština će sufinansirati troškove biznis projekata do polovine ukupnog iznosa.

Iz kolašinske lokalne uprave objašnjavaju da neće podržati projekte koji su u nadležnost ili odgovornost Vlade, kao što su, na primjer, formalno obrazovanje i formalna zdravstvena zaštita. Takođe, ni one koji se temelje na jednokratnoj izradi - štampanje knjiga, brošura, biltena.

Bonus video: