Vrhovni sud: Sa Vladom dogovorene smjernice za osnaživanje nezavisnosti sudstva

Premijer je poručio da je naredna godina, godina kapitalnih investicija i da je to savršena prilika da se ponovo pokrene inicijativa za izgradnju Palate pravde u koju bi bili adekvatno smješteni svi sudovi na teritoriji Podgorice

5023 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Finansijska nezavisnost sudstva i izgradnja Palate pravde dva su važna projekta uz ostale prioritete u komunikaciji izvršne i sudske vlasti, ocjena je sastanka v.d. predsjednika Vrhovnog suda Vesne Vučković i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Nezavisnost sudstva omogućava svima jednaku pravnu zaštitu, a nezavisne sudije su čuvari i zaštitnici osnovnih ljudskih prava i sloboda. Međutim, nije dovoljno samo deklaratorno to propisati u Ustavu i zakonima, već i realizovati, kazala je Vučković, kako je saopšteno iz Vrhovnog suda. Ukazala je i na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava.

„Sudovi su u svom radu nezavisni i samostalni, ali, ipak su zavisni od izvršne vlasti, jer nemaju svoj budžet. Nadamo se da će se razmisliti o tom predlogu, što bi u potpunosti ostvarilo svrhu da sudovi budu izvan politike i nezavisni“, kazala je v.d. predsjednika Vrhovnog suda.

Krivokapić i Vučković
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Krivokapić je poručio, kako navode iz tog suda, da je apsolutno za to da se nađe najbolji model da se sudstvo učini finansijski nezavisnim.

Vučković je napomenula i "nepostojanje komunikacije" sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, jer je Vrhovni sud "tri puta tražio razgovor zbog budžeta, ali povratnu informaciju nije dobio".

Krivokapić je poručio da će komunikacija između Vrhovnog suda i Vlade biti intenzivirana: „Nacrt budžeta za narednu godinu je u završnoj fazi i biće predstavljen javnosti polovinom novembra. U tom smislu, Vlada će sa pažnjom saslušati sugestije Vrhovnog suda u tom smislu“, kazao je Krivokapić.

Tokom sastanka ukazano je i na problem odlaska 27 sudija iz sudova tokom protekle godine, kao i na činjenicu da Vrhovni sud funkcioniše sa svega šest od potrebnih 19 sudija. Vučković je podsjetila i da je Sudski savjet na granici kvoruma jer ima sedam od potrebnih 10 članova.

Krivokapić i Vučković
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Krivokapić je istakao da se nova Vlada zalaže za nezavisnost svih grana vlasti. Potencirao je i pitanje procjene razumnog roka u sudskim postupcima, kao i neujednačenost sudske prakse.

Problem u sudstvu, kako je istakla Vučković, su i smještajni kapaciteti sudova.

„Višem sudu u Podgorici nedostaje adekvatna sudnica u kojoj se sude predmeti za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Tu je i problem sa smještajem oduzetih predmeta, prvenstveno eksplozivnih materija i narkotika, a sa Upravom za imovinu do sada nijesmo uspjeli da nađemo zadovoljavajuće rješenje. Takođe, upitno je i funkcionisanje Suda za prekršaje u Kotoru zbog finansijskih i smještajnih problema“, kazala je ona.

Premijer je poručio da je naredna godina, godina kapitalnih investicija i da je to savršena prilika da se ponovo pokrene inicijativa za izgradnju Palate pravde u koju bi bili adekvatno smješteni svi sudovi na teritoriji Podgorice.

Premijer je takođe podijelio utisak koji je na njega ostavio slučaj nedužno stradale Šejle Bakije, naglasivši potrebu da izvršna i sudska vlast djeluju sinhronizovano u prevenciji porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

Sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, koji je komentarisao postojeći Zakon o Sudskom savjetu i sudovima, kao i detalje nedavno predloženog zakona o porijeklu imovine.

„Iz svega navedenog, jasno je da su pred sudstvom veliki izazovi i problemi da odgovori na pitanja od značaja za Poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu za Evropskom unijom“, zaključila je Vučković.

Krivokapić je čestitao e i predstojeće Dane sudstva, napominjući da je Vlada spremna da u okviru svojih nadležnosti doprinese jačanju pravosudnih institucija.

Bonus video: