Bar: Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

“Od oko 6000 kvadratnih metara iskoristili smo samo oko 2500, jer smo želejli da ostavimo netaknutu prirodu u okolini samog Skloništa u čemu smo i uspjeli. Tokom radova neće biti posječeno nijedno drvo, čak smo dodatno ozelenili ovaj prostor novim sadnicama.” poručila je Dobrković

1755 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Opština Bar predstavila je, na današnjoj press konferenciji, glavni projekat Skloništa za napuštene životinje sa pratećom infrastrukturom za koji je raspisan tender.

Kako je saopšteno iz Mediabiroa, to je značajan kapitalni projekat lokalne uprave koji će na najkvalitetniji, moderan i savremen način ponuditi rješenje za problem napuštenih životinja, u prvom redu uličnih pasa, adekvatno zbrinjavajući životinje a građanima omogućiti veću sigurnost i udobnost u gradu.

Pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora Darinka Martinović Milošević je kazala da je bio poseban izazov izabrati lokaciju za azil, što je najviše doprinijelo trajanju postupka, te da je izabrana najbolja lokacija na Kufinu dovoljno udaljena od naseljenih mjesta.

Navedeno je i da su zadovoljeni svi zahtjevi struke, zakona ali i civilnog sektora kako bi životinje dobile odgovarajuću njegu i smještaj.

Ona je kazala da je vrijednost tendera za azil 470.000 eura a da će se pristigle ponude otvarati 26.11. ove godine nakon čega će se vrednovati i krenuti u dalji postupak.

“Nakon završetka tendera i izbora izvođača radova, rok za izgradnju je 150 radnih dana pa vjerujemo da je moguće da Sklonište bude završeno do sljedećeg ljeta”, kazala je Martinović.

Na presu je poručeno da je ovo jedinstven centar koji će posjedovati samo Opština Bar, te da ovo ne treba da bude mjesto mučenja za životinje već da će biti mjesto gdje će se one sterilisati, liječiti i voditi se briga o njima, nakon čega će biti moguće i udomiti te životinje.

"Ovo će biti svojevrsni edukativni centar u kojem će se građani informisati i učiti o dobrom odnosu prema životinjama", navodi se u saopštenju.

Glavni inženjer projektantske firme “Basketing” Ivana Dobrković je navela da je projekat bio veoma zahtjevan i da su nastojali da bude reprezentativan i uklopljen u ambijent jer je to prvi objekat sa kojim se susrijeću prilikom ulaska na teritoriju Opštine Bar.

“Od oko 6000 kvadratnih metara iskoristili smo samo oko 2500, jer smo želejli da ostavimo netaknutu prirodu u okolini samog Skloništa u čemu smo i uspjeli. Tokom radova neće biti posječeno nijedno drvo, čak smo dodatno ozelenili ovaj prostor novim sadnicama.” poručila je Dobrković.

Ona je objasnila da će azil sadržati od 75 do 100 mjesta i grupni i izolovani smještaj za životinje, ambulantu, kuhinju, grobnu jamu kao i otvoreni atrijum u centru koji će služiti za prijem i za druženje sa životinjama te edukaciju posjetilaca.

Direktor „Lovstvo“ d.o.o. Marko Brnjada, je poručio da Bar kao savremena i moderna Opština ponudio savremeno i moderno rješenje i najbolji model za sklonište.

On je kazao da je cilj smanjiti populaciju potencijalno agresivnih pasa na ulicama a time i smanjiti broj potencijalnih ujeda ali i povesti brigu o zdravlju svakog od tih pasa.

“Mi smo i do sada ulične pse liječili, čistili od parazita i vakcinisali te većina njih kasnije udomljena”, kazao je Brnjada.

On je dodao da preduzeće ima kapacitete da za početak preuzme zadatke brige o životinjama u azilu te da će biti potrebno angažovati dodatne veterinare koji će brinuti o njihovom zdravlju.

Predstavnica civilnog sektora, NVO “Šapice” Milica Leković, zahvalila se “Lovstvu” na svemu što radi u smislu sterilizacije uličnih pasa, njih čak oko 70 koji su bili prepoznati kao agresivni, te daljem liječenju i eventualnom udomljavanju tih pasa.

Ona je kazala da će vlasnici koji ne žele pse umjesto na ulici od sada trebati da ostavljaju u skloništu te da će to biti mjesto na kojem će moći da se udome zdravi i sterilisani psi.

Bonus video: