Obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Herceg Novi

Dodijeljene Oktobarske nagrade, Dragoljubu Đuričiću Povelja Herceg Novog za životno djelo

1644 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Svečanom sjednicom Skupštine opštine u Dvorani Park danas je obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Herceg Novi.

Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca oslobodiocima grada na spomen obllježja kod Tore, Manastira Savina i na spomenik Bezmetković, a potom je održan i defile Gradske muzike i mažoretki, prenosi agencija Mediabiro.

“Upravo na današnji dan, borci Desete hercegovačke, Druge dalmatinske i Prve Bokeljške brigade oslobodili su Herceg Novi, ne pristajući da se povinuju tuđinskoj upravi, da se priklone sili koja se u tom trenutku svima činila nepobjedivom, naši preci su odlučili da brane svoja ognjišta “, kazao je na otvaranju svečane sjdnice predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović.

Pozvao je sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast rodoljubima koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je rekao da su, uprkos izazovima, uspješno zaokružili najveću investiciju , kako je naveo, finansiranu iz budžeta lokalne uprave u protekle tri decenije – skoro četiri miliona eura, vrijedan projekat izgradnje prve javne garaže i novog trga ispred zgrade Opštine.

„Veliki broj vas imao je priliku da se sinoć, na koncertu Mjesne muzike Đenović, i danas prilikom dolaska na sjednicu uvjeri da je ovaj dio centra dobio funkcionalnost i nove, moderne obrise, na korist i zadovoljstvo svih građana i gostiju Herceg Novog“, dodao je predsjednik Opštine.

Kako je rekao, cilj Opštine je bio da kroz kapitalna ulaganja omogući razvoj, nove prilike i rast društvenog standarda građana Herceg Novog.

„Sledeći korak u tom pravcu biće izgradnja autobuske stanice u Igalu. Završen je projekat pristupne saobraćajnice, a u finalnoj fazi je i glavni projekat i revizija. Nakon kompletiranja dokumentacije, u 2022. godini ćemo ući u odabir izvođača radova na izgradnji ovog značajnog kompleksa koji je Novom potreban godinama“, rekao je Katić.

U saradnji sa Upravom za javne radove, kako je rekao, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju prve faze glavnog puta na Luštici, vrijednog oko 12 miliona eura, za koji je, kako je rekao, projektnu dokumentaciju izradila Opština.

„Završili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju vodovodne mreže na Luštici i očekujemo da tokom 2022. počnu radovi od istorijskog značaja za ovo poluostrvo."

"Takođe, kroz saradnju sa Upravom za javne radove do kraja ove godine započećemo radove vrijedne oko 700.000 eura za koje su već raspisani tenderi: izgradnja pasarele Bijeloj, regulacija vodotoka Nemila kod kružnog toka, spajanje naselja Zelenika na glavni kanalizacioni kolektor i sanacija puta od Doma penzionera do magistrale, uređenje lokalne putne infrastrukture, kao i izrada idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije zadužbine Bošković-Đurović-Laketić u Srbini“, kazao je Katić.

Rekao je da raduje "pozitivan zaokret" u odnosu prema Herceg Novom i to što "konačno možemo računati na pomoć i podršku Države".

„Zahvaljujući toj promjeni, u protekloj godini riješen je problem koji je dugo bolio građane Herceg Novog - ukinuta je putarina na dionici Meljine – Petijevići. Dalje, po prvi su učinjeni koraci u pravcu rješavanja dva pitanja na koja godinama ukazujemo – raspisan je tender za izradu projekta rekonstrukcije stare škole u Srbini i započeta procedura za izradu projektne dokumentacije za izgradnju škole u Igalu."

Za kapitalni budžet države u idućoj godini kandidovali smo 17 projekata vrijednih više od 70 miliona eura. Očekujemo od Države i da ubrza rješavanje pitanja Vektra Boke i Bolnice Meljine, u vezi sa kojima je lokalna uprava pokrenula brojne inicijative tokom minulih godina. Radnici zaslužuju da njihova prava budu ispoštovana, građani da ne gledaju u ruine umjesto hotela i bolnice, a Herceg Novi da bude oslobođen ovih okova kako bi se dalje razvijao“, kazao je Katić.

Poručio je da su za napredak od izuzetne važnosti i velika ulaganja u turističku infrastrukturu na području grada

„Izgrađeni su značajni kapaciteti, a u narednom periodu očekujemo otvaranje još hotela koji podižu kvalitet ponude i pozicioniraju Herceg Novi visoko na listi poželjnih turističkih destinacija. Značaj investicija u najvažniju privrednu gradu pokazao se i ove godine, kada smo, uprkos i dalje neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji, imali turističku sezonu koja je premašila očekivanja“, rekao je Katić.

Najveće priznanje koje dodjeljuje Opština Herceg Novi, Oktobarska nagrada uručeno je: Ružici Zelenić, za bezuslovni i predani rad u Patronažnoj službi, Ljiljani Krstić – "za značajan položaj i unapređenju djece i mladih ometenih u razvoju", Višnji Kosović – za izuzetan naučni, filosofski i književni doprinos.

Nagrada za najuspješnijeg studenta Herceg Novog dodijeljena je Stefanu Janičiću.

Žiri je na Svečanoj sjednici takođe donio odluku u kojoj se Dragoljubu Đuričiću, posthumno, dodjeljuje Povelja Herceg Novog za životno djelo.

"Svečanoj sjednici prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, državih organa, poslanici, brojni gosti iz gradova prijatelja, pobratima i komšija, predstavnici lokalne uprave, ustanova, preduzeća, organizacija, vjerskih zajednica, nevladinog sektora i medija", navodi agencija Mediabiro.

Aktivnosti Opštine u periodu između dva praznika grada prikazane su kroz kratak film, a u umjetnickom dijelu programa nastupili su klapa Stari kapetan i dječiji hor Cvrkutići.

Bonus video: