Carević od Demokrata preuzima i Turističku organizaciju

Kako je "Vijestima" potvrđeno, DF će preuzeti Izvršni odbor, odnosno postaviti svoje ljude, a potom i direktora

12358 pregleda 24 komentar(a)
Turistička organizacija u budvanskom Starom gradu, Foto: Savo Prelević
Turistička organizacija u budvanskom Starom gradu, Foto: Savo Prelević

Gradonačelnik Budve Marko Carević zakazaće za narednu sedmicu sjednicu Skupštine Turističke organizacije Budve na kojoj bi trebalo da bude izabran novi Izvršni odbor te najbogatije crnogorske lokalne TO.

To je “Vijestima” potvrđeno u kabinetu prvog čovjeka Budve.

Carević, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Turističke organizacije, što mu kao predsjedniku Opštine pripada, nije pune tri i po godine zakazivao sjednicu, odnosno nikada od kada se našao u fotelji prvog čovjeka grada. Turistička organizacija je u julu ostala bez Izvršnog odbora, a jedna od glavnih optužbi na rad Carevića, koja je stizala od koaliconih kolega iz redova Demokrata, ali i SNP-a, bila je i ta što nijesu održavane Skupštine TO.

Ipak, odluka da održi Skupštinu TO Budve u jeku najveće političke krize i rata koji bukti na relaciji Demokrate - Demokratski front, praktično će još više produbiti podjele između ova dva politička bloka. Demokrate, koje od lokalnih izbora 2016. do sada kontrolišu Turističku organizaciju, odnosno na njihov predlog se biraju direktori, izričiti su da i dalje ova lokalna organizacija ostane pod njihovim uticajem.

Međutim, kako je “Vijestima” potvrđeno, Demokratski front, kao što je to učinio i na gradskom bazenu, praktično će preuzeti Izvršni odbor, odnosno postaviti svoje ljude, a potom i direktora Turističke organizacije. Naravno, prethodno je potrebno da se zakaže Skupština, na kojoj će biti izabran petočlani odbor. Za predsjednika Izvršnog odbora, kako se spekuliše, biće postavljen jedan od Carevićevih najbližih saradnika, čime će praktično Demokratski front i tu, najbitniju opštinsku organizaciju, čiji je budžet ranijih godina dostizao i po tri miliona eura, preuzeti i očistiti od kadrova Demokrata.

Time se, iako to izbjegavaju javno da kažu, nastavlja čistka svih opštinskih sekretarijata, službi od kadrova Demokrata. Iako su Demokrate u svom koalicionom sporazumu, koji su još prije deset mjeseci dostavili Demokratskom frontu, koji nikada nije potpisan, Turističku organizaciju naveli kao onu koju žele da zadrže i postave svoje ljude, Carevićev DF odlučio je da im, nakon što je došlo prije mjesec i po do oštrog političkog sukoba sa Demokratama, uzmu i tu organizaciju.

”Vijesti” su ranije objavile da je Carević prije deset dana preuzeo od Demokrata Sekretarijat za urbanizam, odnosno postavio kadar Pokreta za promjene Filipa Popovića, nakon što je istekao četvorogodišnji mandat kadru Demokrata.

Smjena se desila i na gradskom bazenu, kada je Carević imenovao petočlani odbor direktora Sportsko-rekreativnog centra “Budva”, koji je imenovao za v.d. direktorku Ivanu Liješević. Demokrate su insistirale da bazen nastavi da vodi njihov čovjek.

Carević je nedavno postavio i kadar Pokreta za promjene na mjesto načelnika Kancelarije za antikorupciju, a navodno bira se i kadar koji će biti imenovan i za sekretara za zaštitu imovine. Demokrate insistiraju da taj sekretarijat koji je do skora vodio njihov kadar, a kome je istekao četvorogodišnji mandat, bude i dalje pod njihovom kontrolom.

U međuvremenu, Demokrate su pozvale Upravnu inspekciju da izvrši vanredni isnpekcijski nadzor i ispita sva imenovanja Carevića, optužujući ga da je obesmislio i lokalnu skupštinu, ali i lokalnu samoupravu, jer donosi sam sve odluke.

Još krajem avgusta iz Turističke organizacije Budve su “Vijestima” saopštili da se nadaju da će nakon te zone biti organizovana Skupštine te lokalne TO.

Oni su se u više navrata obraćali Careviću, kao predsjedniku Skupštine, da se što prije organizuje sjednica.

“U više navrata smo se obraćali predsjedniku Skupštine Turističke organizacije opštine Budva sa inicijativom da zakaže sjednicu našeg najvišeg organa. Učinili smo sve što je bilo u zakonskim okvirima našeg poslovanja i vjerujemo, jer je to neophodno, da će sjednica biti organizovana nakon turističke sezone”, saopštili su tada “Vijestima”.

Sam preuzeo turističku promociju Budve

Carević je uoči sezone praktično sa svojim timom, preuzeo promociju Budve kao turističke destinacije.

Naime, gradonačelnik je sa svojim saradnicima, gdje nije bilo predstavnika Turističke organizacije Budve, bio u službenoj posjeti Beogradu, Novom sadu i Banja Luci, promovišići Budvu i pozivajući sve da dođu na ljeto.

Gotovo svakodnevno Carević se tada sastajao sa visokim zvaničnicima, od ministara turizma do gradonačelnika, a isključivi cilj ove posjete, kako je više puta govorio, bila je turistička promocija Budve. U više navrata je nakon sezone Carević isticao da je upravo to doprinijelo uspjehu sezone i dolasku velikog broja građana iz regiona.

Bonus video: