imunizacija protiv kovida-19

Vakcinisano više od tri četvrtine ljekara

Dr Popović Samardžić kazala “Vijestima” da je imunizovano 60 odsto srednjeg medicinskog kadra

22071 pregleda 20 komentar(a)
U Domu zdravlja Andrijevica vakcinisani svi ljekari (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
U Domu zdravlja Andrijevica vakcinisani svi ljekari (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Tri četvrtine crnogorskih ljekara imunizovano je vakcinom protiv koronavirusa.

To je “Vijestima” kazala načelnik Odjeljenja za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Milena Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, u crnogorskim državnim zdravstvenim ustanovama vakcinisano je 75,5 odsto ljekara, 60 odsto srednjeg medicinskog kadra i 56 odsto nemedicinskog kadra.

Popović Samardžić naglašava da su svi ljekari vakcinisani u Domu zdravlja Andrijevica (100 odsto), Opštoj bolnici Berane (93,6), DZ Rožaje (93,5), Institutu za javno zdravlje (92 odsto), Specijalna bolnica Brezovik (90,9),...

”Radi se o podacima iz prve polovine oktobra, što znači da je procenat vakcinasanih zaposlenih u državnim zdravstvenim ustanovama sada još i veći”, istakla je Popović Samardžić.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je saopšteno da su njihove, ali i druge javne i privatne laboratorije, koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa, do juče u 15 časova potvrdile 499 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Analizirano je skoro 3.000 uzoraka.

Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa posljedicama kovida-19. Radi se o osobama iz Podgorice (2), Nikšić (2) i Tivat (1).

”Među preminulima najmlađi je imao 61, a najstariji 100 godina starosti”, precizirali su iz IJZ.

Iz Instituta je još saopšteno i da su svi premunuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani.

”Osam od 10 hospitalizovanih pacijanata nijesu imunizovani. Ove informacije prate svjetski trend četalnih ishoda i bolničkog liječenja među neimunizovanim stanovnicima”, kazali su iz IJZ.

Navode i da je najviše preminulih u starosnim granicama od 70 do 79 godina.

”Zato je važno da građani, koji se do sada nijesu vakcinisani, više ni čas ne odlažu odluku o zaštiti ličnih života”, poručuju iz IJZ.

Među novooboljelima najviše ih je iz Podgorice (222), Nikšića (69), Bara (45), Budve (28), Herceg Novog (21), Cetinja (16), Bijelog Polja (12), danilovgrada (11), Mojkovca i Pljevalja po 10...

Do 15 časova juče prijavljen je oporavak kod 263 pacijenta, pa je ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori i 4.512.