Vuković: Spajić glavni krivac što nema novih autobusa

Vuković je optužio Vladu da zbog njihove opstrukcije kasni izgradnja Bulevara na Starom aerodromu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrtića u Bloku 6

10809 pregleda 67 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot
Vuković, Foto: Screenshot

Na ulicama Podgorice do kraja godine neće biti novih autobusa, a glavni krivac za to je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji nema vremena da se bavi problemima običnih građana, od osnivanja sopstvene partije.

To je kazao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, na sjednici Skupštine, optužujući Vladu da opstruira brojne projekte na teritoriji glavnog grada.

On je podsjetio da je još u martu tražio od Spajićevog resora da daju saglasnost za kreditno zaduženje od pet miliona eura za potrebe kupovine novih autobusa, ali da odgovora još nema.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je istakao da Vlada radi svjesno protiv građana Podgorice.

"To je Vlada protiv Crne Gore. Ne zna se ko pije, ko plaća”, istakao je Vešović.

Vuković je optužio Vladu da zbog njihove opstrukcije kasni izgradnja Bulevara na Starom aerodromu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrtića u Bloku 6.

Odbornici vladajuće većine u Podgorici danas raspravljaju o Informaciji o kreditnom zaduženju za nabavku novih autobusa za potrebe modernizacije sistema javnog prevoza u Podgorici, a kako je pojasnio predsjednik Skupštine Đorđe Suhih, Odluku o zaduženju su donijeli prije nekoliko mjeseci.

"Skupština Podgorice je Odluku o zaduženju donijela. Kao ozbiljan parlament, tražimo od izvršne vlasti da nam kaže zbog čega se naše Odluke ne sprovode", naveo je Suhih.

Istaknuto je da Skupština treba da usvoji odluku kojom traže da se Vlada, odnosno Spajić odrede da li daju ili ne daju saglasnost za kreditno zaduženje.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) je ranije kazalo da se za, u odnosu na zahtjev Glavnog grada u vezi sa zaduživanjem za autobuse, postupa u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

"Nakon analize zahtjeva sa pratećom dokumentacijom, MFSS će predlog saglasnosti, ukoliko Glavni grad ispunjava uslove za dugoročno zaduživanje, dostaviti Vladi na odlučivanje. MFSS postupa odgovorno i jednako prema svim opštinama u Crnoj Gori, odnosno isključivo u skladu sa zakonskim procedurama u procesu donošenja odluka. Dakle, poštuju se sve uobičajene procedure u skladu sa zakonom, a ne podliježe se pritiscima i politikanskim izjavama, u ovom slučaju - rukovodstva Glavnog grada", kazali su ranije za taj resora.

Naveli su i da, sa druge strane, planovi do kada i kako su autobusi najavljeni nije obećanje Vlade nego obećanje Glavnog grada koji, primjera radi, iz budžeta finansira RTV o kojoj gradonačelnik Podgorice, kako je citiran u medijima, kaže da je “skupa igračka”.

"Dosadašnje ulaganje, prema javno dostupnim podacima, iznosi ukupno oko 2,6 miliona eura, dok im autobusi nijesu na listi prioriteta za plaćanje iz budžeta Glavnog grada. Vjerujemo da će, u smislu odgovornosti prema poreskim obveznicima i određivanja prioriteta za građane koji su MFSS-u najvažniji, dati odgovor zašto se novac poreskih obveznika Glavnog grada ne usmjerava na plaćanje autobusa, već se građani za to dodatno zadužuju. Ponavljamo, nakon analize zahtjeva sa pratećom dokumentacijom, MFSS će predlog saglasnosti, ukoliko Glavni grad ispunjava uslove za dugoročno zaduživanje, dostaviti Vladi na odlučivanje", porucili su ranije iz MFSS.

Pitanje podgoričkih autobusa do sada nije razmatrano na sjednici Vlade.

Bonus video: