Kroz grafički dizajn predstavili pregovore Crne Gore o članstvu u Evropskoj uniji

Izložba će trajati do 2. novembra u galeriji Centar u Podgorici

2784 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

U galeriji Centar u Podgorici otvorena je izložba „Evropske inspiracije- pregovarački proces u očima umjetnika“, u organizaciji Evropske unije u Crnoj Gori i NVO Centar vizuelne kulture.

Izložba će trajati do 2. novembra, a predstavljeni su radovi sadašnjih i bivših studenata Fakulteta za dizajn i multimediju pri Univerzitetu Donja Gorica, koji su kroz grafički dizajn predstavili pregovore Crne Gore o članstvu u Evropskoj uniji.

Izložbu je otvorila ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je tom prilikom istakla da ova izložba pruža vizuelni prikaz pregovaračkih poglavlja, o kojima često govorimo, a koja je izazovno razumjeti.

„Nadam se i da bi ovi radovi mogli da zainteresuju građane da malo dublje istražuju i saznaju šta to znači pregovarati i, na kraju, postati članica EU. Šta to znači štititi ljudska prava, izgraditi pravedniji pravosudni sistem i usvojiti evropske standarde, kako bi mlijeko koje pijemo, hrana koju jedemo ili igračke s kojima se naša djeca igraju, bile zaista bezbjedne. Današnji događaj je savršena kombinacija slavljenja mladih kreativnih umjetnika, uz istovremenu promociju procesa pristupanja EU, na malo drugačiji, zabavan način“, kazala je Popa.

Iz EU Info centra su pojasnili da su radovi nastali kao rezultat vizuelne fasilitacije – odnosno prevođenja riječi u sliku, a da su studenti prvo pohađali predavanja, na kojima su im predstavnici Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Crne Gore predstavili rezultate pregovora.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić je tim povodom istakla da su izloženi radovi potvrda, kako zainteresovanosti mladih za proces, tako i razumijevanja njegove suštine, a to je stvaranja boljeg društva.

foto: EU info centar

„Upravo zato, želim da poručim ovim mladim ljudima, da nas njihovi radovi inspirišu i motivišu i da ćemo mi u Kancelariji za evropske integracije, pregovaračkoj strukturi i Vladi Crne Gore, raditi još posvećenije i bolje, kako bi Crna Gora što prije zauzela ravnopravno mjesto u evropskoj porodici, a oni mogli da uživaju ista prava i koriste prilike kao i njihovi vršnjaci širom Evropske unije“, kazala je Kordić.

Na izložbi je radove predstavilo 20 bivših i sadašnjih studenata grafičkog dizajna na UDG Gorica. U njihovo ime, na izložbi je govorila grafička dizajnerka Ksenija Borozan.

„Rezultat predstavljaju stilski različti, a ipak povezani radovi, koji međusobno komuniciraju kao zvijezde povezane u krug na grbu EU. Mi smo, kao mladi ljudi, itekako svjesni značaja pregovoračkih procesa, kao i budućnosti Crne Gore u mnogim životnim oblastima. U tome vidimo prostor za napredak, koji će, između ostalog, dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta i dati mnoge nove i značajne životne prilike za usavršavanje“, poručila je Borozan.

Rad studenata su nadgledale Milica Šaranović i Svetlana Dragojević, a naglasile su i koliko je značajno uključivati mlade u ovakve i sllične projekte.

„To je krucijalni moment za njihovo buduće stvaranje. Hvala vam na šansi i što ste studentima pružili priliku i podršku da se iskažu“, kazala je Dragojević.

Bonus video: