Pojedinci iz Podgorice kroje sudbinu Kolašincima

Nepravda i selektivan pristup, tvrdi Đukić, "izazivaju revolt građana Kolašina, pa i u slučaju doo 'Keker'"

597 pregleda 1 komentar(a)
Milan Đukić, Foto: Privatna arhiva
Milan Đukić, Foto: Privatna arhiva

Sasvim je očekivana i logična reakcija kolašinskih preduzetnika i građana koji pružaju podršku preduzeću "Keker".

To tvrdi predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić.

Reagujući na najavu građevinske inspekcije o rušenju mašinskog postrojenja tog preduzeća, koja je zakazana za danas, Đukić kaže da te najave "pokazuju svu skaradnu i tragičnu sliku u kojoj se nalaze nadležne lokalne i državne institucije".

"Očigledno je da kolašinski preduzetnici i građani nemaju isti tretman pred tim institucijama i da se iza svega krije loša namjera. Ako se nastavi sprovođenje podmuklih akcija dirigovanih iz sjenke, to jest iz Podgorice, usmjerenih prema kolašinskim preduzetnicima i javnom interesu našeg grada, onda će građani imati svoj odgovor na nepravdu koja je sve očiglednija od kada je krenuo građevinski bum u Kolašinu.

Poslije nekoliko mjeseci ćutanja i različitih tumačenja administracije, pa onda naprasnog sprovođenja inspekcijskog nadzora, jasno je da pojedinci i kapital iz Podgorice kroje sudbinu Kolašinu i Kolašincima.

Ne može se selektivnim i dirigovanim tumačenjem propisa uništavati nijedna porodica u Kolašinu, a kamoli desetine i stotine njih. Ako su lokalne i državne urbanističke i inspekcijske službe toliko nepristrasne i bez uticaja sa strane, zbog čega se, tokom posljednje tri godine, dešavao selektivan pristup koji građani vide svaki dan", saopštio je Đukić.

On je pita kako je moguće "postavljanje postrojenja za beton usred Kolašina, a nije moguća ista ili slična u industrijskoj zoni". Đukića zanima i "kako je moguće da preduzetnici iz Podgorice dobiju dozvolu za više spratova nego je predviđeno planom", a, kako tvrdi, "mladi Kolašinci koji bi da ostanu u svom gradu ne mogu ni građevinsku dozvolu za kuću".

"Zbog čega nadležni istim žarom nijesu reagovali da se sruši zgrada starog suda u centru grada sa koje padaju djelovi i koja ugrožava građane svakodnevno već nekoliko godina? Zašto ti isti organi dozvoljavaju pojedincima zauzimanje parcela objektima u obimu od 100 posto, iako svi znaju da je to nezakonito? Zašto pojedini investitori koji nijesu iz Kolašina mogu da ruše gradske saobraćajnice, krše građevinske i komunalne propise, a građani Kolašina garažu, drvaru ili ogradu me mogu da postave bez višemjesečnih čekanja na odobrenje i prijetnji inspekcijama? Zašto građevinski materijal i otpad sa velikih gradilišta nije svakodnevno pod budnim okom inspektora kao što je onaj koji povremeno imaju kolašinski domaćini kada renoviraju kuće ili dvorišta", pitao je Đukić.

Nepravda i selektivan pristup, tvrdi on, "izazivaju revolt građana Kolašina, pa i u slučaju doo 'Keker'".

"Kako je moguće da se nepravedno i tendenciozno tretira neko ko je rizikujući svoj život spašavao kolašinska naselja od poplava, probijao snijegom blokirane puteve i još mnogo toga radio u javnom interesu? Ako su kapaciteti firme 'Keker' uvijek bili na usluzi institucijama i građanima, kako to da sada institucije nemaju kapaciteta da budu na usluzi njima i pronađu rešenje za pomenuto postrojenje. Ili je jedini cilj da se sruše i u pepeo pretvore desetine godina mukotrpnog rada? Mislim da će takve namjere teško proći u Kolašinu, ali sačekajmo", zaključuje Đukić.

SNP: Odustanite od rušenja

Opštinski odbor (OO) SNP-a Kolašin apelovao je na Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, to jest, urbanističko-građevinsku inspekciju da odustanu od rušenja betonjerke.

”Apelujemo da se, u skladu sa zakonom, tom preduzeću dozvoli da radi ili, u krajnjem slučaju, zabrani rad do okončanja spora”, piše u saopštenju kolašinskog SNP-a.

Iz te stranke pozivaju lokalnu upravu i odbornike lokalnog parlamenta “da se uključe u rješavanje problema koje ima preduzeće d.o.o. Keker”.

”Svjedoci smo da su preduzeće doo “Keker” i njegov vlasnik Sava Keker nesebično pružali pomoć prilikom vremenskih nepogoda, koje su pogađale našu opštinu. Prema tome, Kekeru treba omogućiti da nesmetano radi u skladu sa zakonom i izbjeći sprovođenje sile rušenjem mašinskog postorjenja - betonjerke”, zaključuju u OO SNP.

Bonus video: