Pljevlja: Otvoren Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina

Odović je kazao da će dnevni boravak doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i unaprijediti sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, a posebno na sjeveru države

1415 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter/Janko Odović
Foto: Twitter/Janko Odović

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović otvorio je, sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem i direktoricom JU Centra za dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom Pljevlja Svetlanom Dujović, dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina u Pljevljima.

Odović je kazao da će dnevni boravak namijenjen osobama sa invaliditetom doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i unaprijediti sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, a posebno na sjeveru države.

"Do sada je bilo samo nekoliko dnevnih boravka za osobe sa invaliditetom iznad 27 godina i danas mi predstavlja posebno zadovoljstvo otvaranje još jednog dnevnog boravka, što će posebno doprinijeti kvalitetu života ovih lica i njihovoj većoj integraciji u društvenoj zajednici. Ova Vlada posvećeno radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih kategorija, naglasio je Odović, kako je saopšteno iz MFSS.

Odović je direktorici JU Centar za dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom Pljevlja uručio licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite, kojom se potvrđuje da ta ustanova ispunjava uslove za pružanje usluge dnevni boravak za odrasla lica sa invaliditetom.

"Ovo je samo jedan od koraka Vlade Crne Gore na unapređenju života osoba sa invaliditetom, a predano radimo na uspostavljanju ostalih usluga za podršku za život u zajednici", dodao je Odović.

On je naglasio da se MFSS posvećeno bavi socijalnom zaštitom građana, poručujući da će Crna Gora morati da se navikne na ispitivanje rada svih u tom sistemu da bi se unaprijedio u interesu građana Crne Gore.

Dnevni centar Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ su, u okviru projekta koji realizuju JU Centar za boravak Pljevlja i NVU „Zračak Nade“, uz podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, licencirani za pružanje dvije nove usluge.

„Jedna je Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina, a druga je usluga savjetovanja smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju iz domena savjetodavno-terapijskih i socijalno-edukativnih usluga", precizirao je Odović.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Marija Stajović kazala je da je Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina primjer brige i prave podrške svim građanima Pljevalja.

„Na ovaj način pokazujemo da su nam sva djeca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i odrasli ljudi sa invaliditetom važni i u tom smislu im trebamo pružiti uslove i mogućnosti za razvoj njihovih potencijala. Nadamo se da će i ostale lokalne samouprave koje nemaju razvijen ovakav sistem pružanja usluge, slijediti primjer Pljevalja, a na tom putu će sigurno imati našu podršku“, istakla je Stajović.

Uslugu savjetovanja djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom koju pruža NVU „Zračak Nade“ koristi oko 20 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja.

Projekat, koji kofinansira Evropska unija i Vlada Crne Gore, podržala je i Opština Pljevlja, UNICEF i Ambasada Kraljevine Norveške.

Bonus video: