obilježena Nedjelja klimatske diplomatije

Sadnice jele, kedra i breze posađene na Trebjesi

„Naša poruka je jasna: stalo nam je, možemo, i radimo – na nivou EU i kolektivno. Crna Gora je naš partner u ovom poduhvatu. Klimatske promjene su povezane sa zaštitom životne sredine, što je takođe jedna od ključnih oblasti pristupnih pregovora,“ kazala je Popa

2288 pregleda 1 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Delegacija Evropske unije, u saradnji sa EU info centrom, Opštinom Nikšić i lokalnim NVO sektorom, organizovala je akciju sađenja drveća na Trebjesi, obilježavajući tako Nedjelju klimatske diplomatije.

"Simbolično preduzimamo „akcije“ koje su, uz „ambiciju“, centralne teme klimatske diplomatije EU u 2021. I ambicija i akcija su ono što EU želi da pokaže svojim Zelenim dogovorom - da se do 2030. godine postigne smanjenje emisija od najmanje 55 odsto, kao međukorak ka cilju EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine“ kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa prilikom sadnje.

Popa je zajedno sa predsjednikom Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i predstavnicima lokalnog NVO sektora posadila prve sadnice.

Preko 100 učesnika okupilo da na ovom području, koje je nedavno pogođeno šumskim požarima, posadi sadnice jele, kedra i breze, koje je obezbijedio EU info centar.

sadnja drveća NK
foto: EU info centar

„Naša poruka je jasna: stalo nam je, možemo, i radimo – na nivou EU i kolektivno. Crna Gora je naš partner u ovom poduhvatu. Klimatske promjene su povezane sa zaštitom životne sredine, što je takođe jedna od ključnih oblasti pristupnih pregovora,“ kazala je Popa.

Ona je podsjetila da EU pomaže Crnoj Gori da zaštiti svoju životnu sredinu i da je u ovu oblast donirala više od 40 miliona eura u posljednjih 13 godina. Popa je iz razgovora sa NVO sektorom saznala je da se dio te porške ostvaruje upravo u Nikšiću.

Predstavnik NVO FORS Montenegro kazao je da njegova organizacija sporovodi EU projekat kroz koji će se nabaviti podzemni kontejneri za otpad, moderno vozilo za sakupljanje otpada, kao i terenska vozila za komunalnu policiju.

sadnja drveća NK
foto: EU info centar

Ista NVO organizuje radionice sa srednjoškolcima o zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, u sklopu još jednog projekta koji finansira EU.

"Ova djeca su budući građani EU. Oni će, zajedno sa svojim kolegama iz cijele Evrope, doprinijeti održivijim ekonomijama i spriječiti negativne efekte klimatskih promjena“ kazala je Popa.

U akciji sadnje su učestvovali: NVU Putevima predaka, JPU Dragan Kovačević, Opština Nikšić, Služba zaštite i spašavanja, Alfa centar, Volonteri -Crveni krst NK, JU Prva stručna srednja škola, Unified club -Naša škola ekonomska, NVU Snaga mladih, Asocijacija mladih Crne Gore, Biciklistički kkub Perun, Fors Montenegro, Turistička organizacija Nikšić, Nvo Razboritost i Gradsko zelenilo Nikšića.