Anđelić: Posvećenije pratiti situaciju Roma i putnika u svim državama

Tokom trodnevnog sastanka u Budimpešti razgovaralo se o temama u oblasti zaštite i inkluzije populacije Roma i putnika u zemljama članicama Savjeta Evrope, sa posebnim osvrtom na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa

1265 pregleda 0 komentar(a)
Anđelić, Foto: Ministarstvo
Anđelić, Foto: Ministarstvo

Predstavnica Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava, Tatjana Anđelić, koja je predstavnica Crne Gore i Predsjedavajuća (Chairperson) u Komitetu Savjeta Evrope za pitanja Roma i putnika – ADI-ROM, učestvovala je i predsjedavala na sastanku tog tijela, održanom od 27. do 29. oktobra u Budimpešti.

Tokom trodnevnog sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovaralo se o temama u oblasti zaštite i inkluzije populacije Roma i putnika u zemljama članicama Savjeta Evrope, sa posebnim osvrtom na situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa. Razmatran je Nacrt izvještaja o implementaciji Strateškog akcionog plana Savjeta Evrope za inkluziju Roma i putnika za period 2020-2025. godine. Vođena je i diskusija o budućim prioritema i aktivnostima za rad Komiteta.

Na sastanku su prezentovane aktuelne aktivnosti i projekti, kao i oni koji su planirani za budući period.

Anđelić je u uvodnoj riječi kazala da je kriza usljed pandemije koronavirusa pogodila sve države, kao i da je uticala na socio-ekonomsku situaciju. Ukazala je da u tim okolnostima naročito treba da se vodi računa da ne dođe do socijalnog isključivanja ranjivih grupa, kao i da je potrebno pažljivije i posvećenije pratiti situaciju Roma i putnika u svim državama. Naglasila je, kako navode iz Ministarstva, da je veoma bitan rad Komiteta Savjeta Evrope za pitanja Roma i putnika – ADI-ROM.

“Svi smo u obavezi da nastavimo da promovišemo i štitimo ljudska prava Roma i putnika, kao i da se borimo protiv svih vidova netolerancije, predrasuda, stigmatizacije, ksenofobije, govora mržnje i rasizma”, kazala je ona.

Anđelić je informisala prisutne o aktivnostima koji se odnose na romsku i egipćansku populaciju u Crnoj Gori, koji su sprovedeni u okviru projekata koji su finansirani od strane Evropske unije, kao i od Savjeta Evrope. Kazala je da je u okviru projekta „Socijalno uključivanje Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki uz posredovanje saradnika za inkluziju“, finansiranom od strane EU i uz kontribuciju Vlade Crne Gore, a čija je korisnička institucija Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, i koji implementira njemačka organizacija „Help“ sa projektnim partnerima, obučeno 38 asistenata u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u Crnoj Gori, u oblastima: zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja. Svi oni će biti projektno angažovani na 12 mjeseci u institucijama (domovima zdravlja, bolnicama, centrima za socijalni rad, biroima za zapošljavanje).

Ocijenila je pozitivnim nastavak implementacije projekta ROMACTED u Crnoj Gori.

Takođe je navela da je Ministarstvo pravde ljudskih i manjinskih prava, u saradnji sa nadležnim institucijama i predstavnicima NVO sektora, pripremilo “Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025” sa pratećim Akcionim planom za 2021, koje je Vlada usvojila 2. septembra ove godine. Ukazala je da je veoma bitno da je ta Strategija urađena u skladu sa Strateškim okvirom EU za jednakost, inkluziju i učešće Roma za period 2020-2030.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, podsjećaju iz tog resora, raspisalo javni konkurs „Podržimo socijalnu inkluziju Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki u Crnoj Gori“ za finansiranje projekata/programa NVO u oblasti zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava RE populacije u 2021. godini, za koji je opredijeljen iznos od 320.000 eura, kazala je Anđelić.

“Crna Gora će nastaviti da posvećeno radi na unapređenju i implementaciji politika, koje uvažavajući vrijednosti i standarde ljudskih prava i demokratije doprinose vladavini prava. Posvećena i partnerska saradnja sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom, je veoma bitna u procesu evropskih integracija Crne Gore”, zaključila je ona

Anđelić je kao predstavnica Crne Gore već bila birana za predsjedavajuću tadašnjeg Ad hoc Komiteta Savjeta Evrope za pitanja Roma i putnika (CAHROM) i 2018. i 2019. godine.

Nakon toga, izabrana je za predsjedavajuću ADI-ROM-a, za 2020. godinu, a na plenarnom sastanku tog komiteta koji je održan u onlajn formatu u periodu 16-17. mart ove godine, izabrana je za predsjedavajuću i za 2021. godinu.

Bonus video: