Premijerno prikazan film "Božiji čovek" u Nikšiću

"Napravila sam ovaj film za narod jer Sveti Nektarije je bio mitropolit naroda. Vjerujem da je riječ o univerzalnoj priči koju može da gleda svako. Ne mora čovek da bude vjernik, da ide u crkvu ili da bude pravoslavne vjeroispovijesti da bi gledao ovaj film“, kazala je rediteljka

1752 pregleda 0 komentar(a)
Foto: niksic.me
Foto: niksic.me

U Nikšićkom pozorištu premijerno je prikazan film „Božiji čovek“, rediteljke Jelene Popović koji je posvećen Svetom Nektariju Eginskom.

Film govori o svecu koji je bio sveštenik običnog naroda, koji je brinuo o siromašnima, a njegov život je obilježio progon.

Međunarodna glumačka ekipa predvođena grčkim glumcem Arisom Servetalisom, ruskom zvijezdom Aleksandrom Petrovim, domaćoj publici poznat iz filma "Led", i holivudskim superstarom, dobitnikom „Zlatnog globusa“, Mikijom Rurkom, vjerno je dočarala priču o dobročinstvu, snazi praštanja, o vjeri, istinskoj dobroti i nadanju. Ova biografska drama duhovne tematike već je osvojila brojne nagrade, ali i srca publike.

Rediteljka Jelena Popović kazala je da je na ideju da snimi film o Svetom Nektariju došla 2012.godine, kada je pročitala žitije o njemu, kao i da je željela da „duhovna premijera“ bude blizu Sv. Vasilija Ostroškog.

„Žitije o Svetom Nektariju me dotaklo na jako ličnom nivou. Sveti Nektarije je cijelog svog života stradao pravde radi, a i moj otc je bio prognan pravde radi. Napravila sam ovaj film za narod jer Sveti Nektarije je bio mitropolit naroda. Vjerujem da je riječ o univerzalnoj priči koju može da gleda svako. Ne mora čovek da bude vjernik, da ide u crkvu ili da bude pravoslavne vjeroispovijesti da bi gledao ovaj film“, kazala je rediteljka.

foto: Opština Nikšić

Kako je istakla stvaranje filma je kreativni proces za koji je potrebna priprema, znanje i talenat.

„Bila sam dovoljno pripremljena i imala sam sreću da radim sa izuzetno talentovanim ljudima koji su se maksimalno pripremili za ovaj film i posvećeno radili“, kazala je Popović koja se po završetku filma obratila publici.

Protojerej-stavrofor Slobodan Boban Jokić takođe se obratio publici i kazao da je premija filma organizovan u gradu pod Trebjesom zbog „dva duhovna gorostasa, dva duhovna blizanca Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Nektarija Eginskog“.

Podsjetio je da se u Nikšiću gradi crkva posvećena Svetom Nekatirju i da će 22.novembra, na praznik Svetog Nekratija Eginskog, služiti prvu svetu liturgiju u nedovršenom hramu.

Rediteljku film primio je predsjednik Opštine Marko Kovačević i uručio joj Miroslavljevo Jevanđelje, najstariji pisani spomenik na teritoriji Crne Gore. Prijemu je prisustvovao i arhijerejski namjesnik nikšićki Slobodan Jokić

Bonus video: