Zaposleni u CInMED-u: Borba za izgubljene privilegije, a ne za zdravlje građana

"Svaku instituciju čine njeni zaposleni, a ne pojedini rukovodioci", navodi se u reagovanju

5396 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Zaposleni u Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) reagovali su povodom tekstova objavljenih u medijima u prethodnom periodu, kazavši da iznijeti maliciozni navodi ne odgovaraju istini i da mogu dovesti javnost u zabludu.

Kazali su da o činjeničnom stanju u Institutu postoje odgovarajući dokazi.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Povodom izbora vršioca dužnosti direktora Instituta, nadležni državni organi su dali svoje mišljenje i utvrdili da je vršilac dužnosti izabran u skladu sa Zakonom o ljekovima. Ne postoje propisi ni u Crnoj Gori niti u zemljama Evropske unije kojima se stručne kvalifikacije direktora regulatornog organa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, ograničavaju samo na fakultete zdravstvenog usmjerenja. Tako, primjera radi, uslovi za direktora Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, koja je naš partner na projektu regulatorne pripreme za ulazak u EU, jesu visoka stručna sprema zdravstvenog, pravnog ili ekonomskog usmjerenja. Ono što je za ovu funkciju prednost jeste iskustvo u javnoj administraciji, koje izabrana v.d. direktorica gđa Mira Kontić posjeduje, sa preko 15 godina iskustva u oblasti javnog zdravlja. Posebno ističemo da je Institut državna institucija pred kojom se vode upravni postupci, dakle nezavisna regulatorna, a ne zdravstvena ustanova, čiji je cilj obezbjeđivanje na tržištu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova i medicinskih sredstava.

Bivšem menadžmentu se može postaviti pitanje o diskriminatornoj prirodi prethodnog akta sistematizacije radnih mjesta Instituta, postavljanjem uslova poput 15 godina radnog iskustva sa najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima za mjesto rukovodioca, koji su ispunjavali isključivo rukovodioci koji su i bili na tim pozicijama, i koji se oglašavaju ovih dana u medijima. Ovakav odnos prema državnoj instituciji kao prema svojoj privatnoj svojini, ogleda se i u tome da je na zaposlenima vršena diskriminacija, pritisci i razni vidovi zastrašivanja. Takvu praksu nastavljaju sa višemjesečnim medijskim pritiskom i neosnovanim optužbama na račun članova Upravnog odbora i v.d. direktorice Instituta, a kako bi prikrili sopstveno loše rukovođenje i nezadovoljavajuće rezultate. Ovakvo postupanje prethodnog rukovodstva i menadžmenta dovelo je, nažalost, i do pogoršanja uslova rada i demotivisanosti zaposlenih koji se bave stručnim poslovima u Institutu, čemu u prilog govori činjenica da je čak 17 farmaceuta, ljekara i tehnologa napustilo Institut za vrijeme njihovog mandata. Sa druge strane, novi menadžment je u vrlo kratkom periodu poboljšao uslove rada zaposlenih, obezbijedio podršku međunarodnih regulatornih organa i pružio šansu zaposlenima za usavršavanje i napredovanje.

Pored toga, kao posljedica odluka prethodnog rukovodioca Centra za ljekove Željke Bešović, neki veoma važni procesi u Institutu kasne godinama, ne zbog njihove obimnosti i složenosti, već zbog loše organizacije rada i nepreuzimanja odgovornosti za isti. Istina je da je u dosadašnjem poslovanju registrovano 2500 ljekova, ali je takođe istina da 1600 zaprimljenih zahtjeva za obnovu dozvole za ljekove nije uopšte uzeto u rad, kao i hiljade drugih predmeta u ovoj oblasti. Ne postoje objektivni razlozi kojima se može opravdati toliko vremensko kašnjenje i zaostatak u broju riješenih predmeta, što sigurno nije slučaj ni u jednom od drugih regulatornih tijela u EU i okruženju. Sve prethodno navedeno je takođe uticalo na motivisanost i zainteresovanost farmaceutske industrije da uđe na naše malo tržište, što je dovelo do manjka konkurentnosti a time indirektno uticalo i na komercijalne cijene ljekova. O svemu navedenom, v.d. direktorica je podnijela detaljan izvještaj o radu Upravnom odboru Instituta i informisala Ministarstvo zdravlja i Vladu Crne Gore.

Navedene činjenice objašnjavaju istupe u medijima koji su stav samo pojedinih zaposlenih u Institutu, a na koje v.d. direktorica nije javno odgovarala upravo radi zaštite ugleda i integriteta ustanove i interesa javnog zdravlja.

Nasuprot tvrdnjama bivše zamjenice direktora Majde Šahman-Zaimović i rukovoditeljke Centra za ljekove Željke Bešović, da su novom sistematizacijom degradirane i da im se prijeti otkazima, nova uprava ih je prerasporedila na druga, takođe rukovodeća radna mjesta, i pored navedenih nezadovoljavajućih rezultata koje su postizale u radu na prethodnim pozicijama.

Dodatno, važno je istaći da je Stručno-naučni odbor izabran na netransparentan način, i da članovi istog nisu najobrazovaniji i najstručniji, već najpodobniji za bivše rukovodstvao Instituta. Takođe, i predstavnica zaposlenih u Upravnom odboru je izabrana na način koji nije bio u skladu sa Statutom, a pritom su zaposleni od strane rukovoditeljke Centra za ljekove pozivani pojedinačno u njen kabinet da im se „sugeriše“ za koga treba da glasaju prilikom izbora predstavnika. Činjenica je i da su članovi Stručno-naučnog odbora materijale sa sjednica Upravnog odbora koji su označeni stepenom tajnosti objavljivali u medijima, te da je Upravni odbor bio dužan da pokrene postupke propisane zakonom i statutom, a na v.d. direktoru da iste po nalogu Upravnog odbora sprovede.

Tim koji bivša rukovoditeljka Centra za ljekove pominje, i dalje jednako profesionalno i odgovorno radi, uprkos opstrukcijama bivšeg rukovodstva i medijskim pritiscima, a sve u interesu zaštite zdravlja građana Crne Gore. Ističemo da svaku instituciju čine njeni zaposleni, a ne pojedini rukovodioci čiji je cilj izgleda da doživotno koriste privilegije koje su na prethodnim pozicijama godinama uživale.

Obavještavamo vas da se kao zaposleni u CINMED-u ovim povodom više nećemo javno oglašavati, kako bi se posvetili poslovima iz naše nadležnosti, i obezbijedili kontinuirano snabdijevanje kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima crnogorsko tržište", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: