Radulović: Ne zaostajemo za svijetom, već deset godina imamo trombolitičku terapiju

Ona je pojasnila da u liječenju moždanog udara ključni faktor igra vrijeme, odnosno, brzo prepoznavanje prvih simptoma i javljanje u najbližu zdravstvenu ustanovu

7190 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ne zaostajemo uopšte za svijetom, već deset godina imamo trombolitičku terapiju, a u zadnje tri godine primjenjujemo i mehaničku ekstrakciju (uklanjanje) tromba, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović.

Ona je povodom 29. oktobra – Svjetskog dana moždanog udara, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Nemoj ostati kući”, kazala da se u njihovoj ustanovi primjenjuju svjetski standardi u liječenju ove teške bolesti.

“Ukoliko se pacijenti jave na vrijeme u KCCG se svakodnevno primjenjujemo obje ove terapije”, dodala je ona.

Radulović pojašnjava da su najčešći simptomi moždanog udara, koji naglo nastaju, poremećaj govora, slabost ekstremiteta po jednoj strani i poremećaj održavanja ravnoteže

“To su upravo glavni simptomi na kojima se svuda u svijetu insistira kao krucijalni i koji imaju skraćenicu u engleskom jeziku “FAST”, upravo željeći da se ukaže na to da trebamo biti brzi do dolaska do zdravstvene ustanove koja je sposobna da pruži adekvatan treman za moždani udar” kazala je Radulović i dodala da to istovremeno označava i skraćenicu od najčešćih simptoma moždanog udara.

Ona je pojasnila da u liječenju moždanog udara ključni faktor igra vrijeme, odnosno, brzo prepoznavanje prvih simptoma i javljanje u najbližu zdravstvenu ustanovu. Za primjenu trombolitičke terapije zlatni standar su prva četiri i po sata od pojave prvih simptoma, odnosno, šest sati za primjenu mehaničkog uklanjanja tromba.

“Pošto se mehanička ekstrakcija tromba radi samo u KCCG, jedna od dobrih stvari blizine svih ostalih bolnica u Crnoj Gori, jeste da pacijenti iz ostalih bolnica za šest sati mogu biti prevezeni do KCCG, gdje im se može ukazati i mehanička ekstrakcija tromba. Kod obje terapije imamo stroge idikacije za primjenu, ali da bi pacijent bio kandidat za tu terapiju mora doći na vrijeme minimum neka tri sata nakon pojave simptoma kako bi smo primijenili jednu ili drugu terapiju” ističe Radulović.

Neurolozi u borbi protiv ove bolesti ističu važnu ulogu prevencije

Direktor Klinike za neurologiju KCCG Slaviša Peruničić, ističući značaj prevencije kazao da je moždani udar na trećem mjestu po uzroku smrtnosti u svijetu, te da zbog stepena invaliditeta koji ostavlja, utiče i na ekonomsko-finanijski standar, ne samo porodice, već i društva u cjelini.

“Moždani udar je katastrofalna bolest, zato što je na trećem mjestu uzroka smrti u svijetu, pa i Crnoj Gori, nakon onkoloških i kardiovaskularnih oboljenja. Moždani udar ostavlja trajne posljedice po stepenu invaliditeta, a utiče i na ekonosmko-finansijsko stanje, kako liječenja pacijenata tako i u kasnijem period u rehabilacionom tretmanu oboljelih od moždanog udara. Gledano na svjestke parameter, ni naši parametri ne razlikuje se bitnije u pogledju incidencije obolijevanja od moždanog udara. Smatra se da je ta cifra od 50-100 na godišnjem nivou na teritoriji Crne Gore” kazao je on.

Ljekari ističu da je veoma važna prevencija te apeluju da djelujemo na faktore rizika na koje možemo da utičemo, a to su redovne fizičke aktivnosti, redovna kontrola nivoa šećera i holesterola u krvi, krvnog pritiska, upotreba duvanskih proizvoda i alkohola, kao i kontrola tjelesne težine.

Oni takođe navode da ima faktora rizika na koje ne možemo uticati a to su, prije svega, starosna dob, rasa i genetika.

Klinika za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je obilježila Svjetski dan moždanog udara zdravstveno-preventivnim aktivnostima. Ljekari i medicinske sestre Klinike su zainteresovanim građanima konstrolisati nivo šećera u krvi, krvni pritisak i dijeliti savjete i promotivni materijal o prevenciji moždanog udara.

Bonus video: