Mikrobit oprema za škole u Danilovgradu

Iz MPNKS su saopštili kako žele podstaći razvoj digitalnih vještina, prije svega kodiranja, kreativnosti, kritičkog mišljenja i rješavanja problema

1995 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

Školama u Danilovgradu "Blažo Mraković”, "Milosav Koljenšić”, "Vuko Jovović” i "Njegoš”, uručena je oprema za mikrobit klubove, čime su predstavnici Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta (MPNKS) i Britanskog savjeta nastavili sa posjetama školama u cilju promovisanja vještina za 21. vijek.

Iz MPNKS su saopštili kako žele podstaći razvoj digitalnih vještina, prije svega kodiranja, kreativnosti, kritičkog mišljenja i rješavanja problema.

Kazali su da su prilikom posjete školama čuli niz praktičnih ideja koje bi pomogle da se nastava prilagodi novim potrebama savremenog društva.

Učenici su predstavili tri izuma koja su dizajnirali uz pomoć mikrobita: „ Alarm protiv vandalizma”, „Matematičku igricu” i „Sistem za noćno snimanje životinja”.

"Školski toaleti su najčešće žrtve vandalizma, ali pošto je video nadzor zabranjen u ovom dijelu škole, otežano je blagovremeno otkrivanje i reagovanje na ovakve incidente. Pomoću ovog izuma, škole će moći odmah da identifikuju počinioce a vjerovatno bi djelovao i preventivno i obeshrabrujuće za potencijalne počinioce. Matematička igrica je zanimljiv i zabavan način učenja matematike koji zahtijeva prethodno temeljno programiranje različitih funkcija. Noćni nadzor životinja omogućava da se naprave zanimljive fotografije i snimci noćnog života životinja ali i da se detektuje neželjeno prisustvo divljih životinja u čovjekovom okruženju", naveli su iz MPNKS.

Oprema za škole donirana je u sklopu projekta "Nastavnik za 21. vijek" koji zajednički finansiraju Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Britanski savjet. Opremu čini oko 30 različitih dodataka za mikrobit, što će, dodaju iz MPNKS, omogućiti unaprjeđenje nastave kodiranja i kreiranje mnogo kompleksnijih projekata.

"Izuzetno smo ponosni na naše učenike i njihove predane nastavnike koji su posvećeni razvoju djece za njihovu uspješnu budućnost", zaključuju iz tog resora.

Bonus video: