Pešić: Nastavlja se revanšistički pir na rušenju akademskog jedinstva

Krivi su oni koji su im neodgovorno stavili tu moć u ruke i instrumentalizovali ih u namjeri da retrogradno i komesarski disciplinuju ključnu instituciju za progres crnogorskog društva
88 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pešić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2017. 14:24h

Senat Univerziteta Crne Gore je danas tajnim glasanjem opozvao profesora Vladimira Pešića iz Upravnog odbora UCG, gdje je predstavljao akademsku zajednicu.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", 30 senatora je glasalo za opoziv, dva su bila protiv, jedan uzdržan, dok su tri predstavnika fakulteta u Senatu bila odsutna.

Opoziv Pešića inicirao je Institut za biologiju mora i to sa dvije inicijative - prvom u kojoj se tvrdilo da je sad već bivši član UO imao neakademske javne istupe, dok su u drugoj iz Instituta samo kratko od Senata tražili Pešićevu smjenu.

Pešić je nakon sjednice UO, na kojoj je smijenjena Radmila Vojvodić (početak oktobra) kazao novinarima da mu je predsjednik UO Duško Bjelica na tom zasjedanju zaprijetio da više neće biti član tog upravljačkog tijela Univerziteta.

"Povodom sprovođenja u djelo prijetnje 'da sam završio karijeru u UO', a koja mi je saopštena prilikom smjene rektora, sa žaljenjem konstatujem da se nastavlja revanšistički pir na rušenju akademskog jedinstva i gaženju autonomije Univerziteta", kazao je Pešić "Vijestima".

On poručuje da "nisu krive sitne šićardžije na Univerzitetu koji ostrašćeno sprovode staljinističke čistke svih onih koji misle drugačije",

"Oni i ne znaju bolje i drugačije. Krivi su oni koji su im neodgovorno stavili tu moć u ruke i instrumentalizovali ih u namjeri da retrogradno i komesarski discipliniju ključnu instituciju za progres crnogorskog društva. Krivi su i oni na UCG koji su procijenili da im je bolje da se drže poruke Orvelovog "Velikog brata"- 'sloboda je ropstvo neznanje je snaga' umjesto da kao slobodni ljudi iskreno žive misao velikog pisca 'Ako sloboda išta znači, onda znači pravo da se ljudima kaže ono što ne žele čuti", poručio je Pešić kolegama.

Dodao je da je i za njih i za UCG, a i za Crnu Goru, bolje bilo da su umjesto crvenila na obrazima i pognutnih pogleda, smogli snage da hrabro odbrane osnovne principe demokratije i akademizma, bez obzira na silu koje se plaše, i kojom ih plaše.

Bonus video: