ŽELJA DA DJECI PRUŽIMO NAJŠIRE OBRAZOVANJE"

U Tuzima i Golubovcima područne jedinice muzičke škole Vasa Pavić

„Odluka o otvaranju područnih jedinica muzičke škole proistekla iz želje da djeci pružimo najšire obrazovanje“, istakao je ministar prosvjete, Damir Šehović i dodao da je to bio jedan od ključnih razloga što se izmjenama seta obrazovnih zakona ukazalo na važnost muzičkih škola
94 pregleda 0 komentar(a)
muzička škola, Foto: Ministarstvo prosvjete
muzička škola, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 06.11.2017. 13:35h

U osnovnim školama “Milan Vukotić” u Golubovcima i Mahmut Lekić” u Tuzima danas su otvorene područne jedinice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, otvaranje područnih jedinica je rezultat nastojanja tog resora da proširi obrazovne mogućnosti koje će pomoći djeci da otkriju i razvijaju svoje talente.

„Odluka o otvaranju područnih jedinica muzičke škole proistekla iz želje da djeci pružimo najšire obrazovanje“, istakao je ministar prosvjete, Damir Šehović i dodao da je to bio jedan od ključnih razloga što se izmjenama seta obrazovnih zakona ukazalo na važnost muzičkih škola.

On je poručio da obrazovan i kompletan čovjek nije samo onaj koji ima potrebna znanja iz matematike i biologije, već onaj koji vodi računa i o karakteru i ukusu koji se velikim dijelom oblikuju kroz umjetnost.

Šehović je podsjetio na misao da „Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno“.

Direktorica Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“, Zoja Đurović, kako je saopšteno, iskazala je zadovoljstvo zbog proširenja kapaciteta Škole i otvaranja mogućnosti muzičkog obrazovanje za djecu dvije gradske opštine, kojima će znanje iz ove oblasti sada biti dostupnije.

Ona je rekla da je u Tuzima 41 dijete položilo prijemni ispit, dok je u Golubovcima upisano 29 djece i da će u nastojanju da im časovi budu što kvalitetniji, stariji đaci muzičke škole dolaziti u područne jedinice kako bi novim polaznicima predstavili instrumente.

Direktor JU OŠ “Milan Vukotić”, Branko Rašović, rekao je da je otvaranjem područnog odjeljenja ostvaren san mnogih generacija ove škole.

On je pojasnio da će se nastava odvijati tako što će djeca u pripremnom i prvom razredu učiti da sviraju solfeđo, a u drugom razredu birati instrument.

Rašović je, kako se navodi, zahvalio Ministarstvu prosvjete na prepoznavanju potraba učenika u Golubovcima i naglasio da će učenici ove škole sada lakše i bezbjednije pohađati nastavu jer neće morati da se udaljavaju od kuće, a ujedno će imati više vremena za druge aktivnosti.

Direktor JU OŠ “Mahmut Lekić”, Nikola Dukaj, istakao je da je otvaranje odjeljenja muzičke škole u Tuzima od velikog značaja za djecu tog kraja jer, kako je kazao, razvijanje muzičke kulture dodatno jača crnogorsko multietničko društvo.

Preporučujemo za Vas