Sređivanje ulica u Podgorici: U širem centru se oteglo, periferiju i ne obilaze

Službe Glavnog grada mjesecima rade na uređenju više saobraćajnica, parkova... Iz opozicije u gradskom parlamentu poručuju da je dijelom u pitanju predizborna kampanja. Problem je i jer se određeni djelovi grada, kako kažu, zapostavljaju nauštrb drugih, gdje vladajuća većina na lokalnom nivou u Podgorici ima podršku

25344 pregleda 56 komentar(a)
Radovi započeti u julu, rok završetka januar iduće godine: Hercegovačka ulica, Foto: Luka Zekovic
Radovi započeti u julu, rok završetka januar iduće godine: Hercegovačka ulica, Foto: Luka Zekovic

Strogi centar Podgorice, raskopane ulice, trotoari, saobraćajna gužva, kolone automobila, nervozni vozači, svakodnevica su u glavnom gradu.

Dok nadležni iz Glavnog grada tvrde da je riječ o neophodnim radovima i razvijanju infrastrukture, građani, učesnici u saobraćaju, navode da im to zagorčava život i da im gužve oduzimaju vrijeme.

”U centru grada su velike gužve, rade se trotoari u Ulici Novaka Miloševa, drugi dio Hercegovačke je zatvoren. Kod nas je dovoljno da jednu ulicu raskopaju i da bude haos. Mogu misliti kako će da bude kada kiše počnu, a ne budu završeni radovi”, naveo je jedan od taksista “Vijestima”.

Međutim, ono što mnogima mnogo više smeta je što se radovi ne završavaju u predviđenim rokovima.

Rekonstrukcija dijela Ulice Novaka Miloševa trebalo je da bude završena 29. oktobra, ali sudeći prema stanju na terenu, za to će trebati još dana.

Rekonstrukcija je započeta 12. oktobra, a prije nekoliko dana je završena sanacija Ulice 4. jula, koju je gradonačelnik Ivan Vuković sa saradnicima obišao 29. oktobra.

Završetak Ulice 4. jula kasnio uveliko
Završetak Ulice 4. jula kasnio uvelikofoto: Luka Zeković

Radovi u Ulici 4. jula trebalo je da budu završeni za 15 radnih dana, računajući od 17. avgusta, kada su radovi počeli.

”Ne znam zaista zbog čega je trebalo toliko da odrade ulicu. Započeli su posao, pa onda se dešavalo da danima nije bilo radnika na gradilištu”, kazao je “Vijestima” Radovan Popović.

Određeni djelovi grada zapostavljeni, poput Murtovine, Zlatice, Tološa - tamo gdje vladajuća struktura nema uporište

Kako je saopšteno iz Glavnog grada ranije, taj posao su radile ekipe gradskog preduzeća “Putevi”, a riječ je o frekventnoj saobraćajnici koja je dugo bila u nezadovoljavajućem stanju.

”Radovi čija vrijednost iznosi oko 180.000 eura trajaće 15 radnih dana”, naveli su iz PG biroa.

Međutim, “Vijestima” nisu odgovorili zbog čega su radovi toliko trajali.

”Prije nekoliko dana su farbali signalizaciju na saobraćajnici, to su radili po danu, smatram da je i to pogrešno, gužve su bile velike. Ranije se farbanje radilo po noći, i to u kasnijim satima, upravo da bi se izbjegle gužve”, navodi Popović.

U saopštenju PG biroa od 29. oktobra, navodi se da je Vuković sa saradnicima obišao završene “radove na temeljnoj sanaciji ulica Bracana Bracanovića, 4. jula i Filipa Lainovića na Zabjelu.

”Riječ je o veoma frekventnim saobraćajnicama u ovom dijelu grada, koje su dugo bile u lošem stanju. Vrijednost pomenutih radova, uključujući i aktivnosti drugih privrednih društva Glavnog grada, koje su u prethodnom periodu realizovane na ovom prostoru, iznosi 642.000 eura”.

Gradonačelnik je zahvalio kolegama iz gradskih preduzeća, u prvom redu “Putevima”, na “izvanredno odrađenom poslu”.

”Gradsko Zelenilo je nedavno u Ulici 4. jula zasadilo drvored sa preko 100 odraslih sadnica, dok su kolege iz Agencije za stanovanje obnovile fasade na šest objekata u blizini, a uporedo sa tim, ekipe Komunalnih usluga pristupile su modernizaciji javne rasvjete u okolnim kvartovima, a u toku su i radovi na izgradnji dječijeg igrališta u Ulici 4. jula. Kao rezultat svih ovih aktivnosti, možemo reći da je ovaj dio grada potpuno promijenio lice”, istakao je Vuković, podsjećajući da je za period od tri godine, uloženo preko sedam miliona eura u projekte na Zabjelu, “što dovoljno govori o posvećenosti gradske uprave, kada je ovaj dio grada u pitanju”.

”Putevi” trenutno izvode sanaciju trotoara uz Centralni park na Pobrežju, na potezu od raskrsnice sa Ulicom Bracana Bracanovića do raskrsnice sa Bulevarom Save Kovačevića, a vrijednost radova iznosiće oko 23.000 eura.

Više čitalaca “Vijesti” se žalilo na probleme kod Vezirovog mosta, navodeći da je prvog dana od otvaranja ulice za saobraćaj na toj lokaciji zabilježeno nekoliko udesa

Iz Glavnog grada su naveli da je nedavno rekonstruisana Ulica kralja Nikole u dužini od kilometra, a završetkom radova na toj saobraćajnici, tvrde, značajno će biti unaprijeđena putna infrastruktura i u ovom dijelu Podgorice.

Odbornica Demokratskog fronta, odnosno jednog od konstituenata toga političkog bloka iz Pokreta za promjene, Marija Marović smatra da osim kašnjenja u radovima na infrastrukturi, a koji se, kako je kazala, pokreću u predizborne svrhe pred nastupajuće izbore u Podgorici, problem je što se određeni djelovi grada zapostavljaju nauštrb drugih, gdje vladajuća većina na lokalnom nivou u Podgorici ima podršku.

”Postoje i drugi projekti koji kasne, recimo završetak radova na Gradskom pozorištu, tragično je i za građane i za same glumce, koji su posvetili svoju budućnost tom poslu, da ta zgrada još nije završena. Imamo primjer Brskutske ulica, pored groblja u Zagoriču, koja je u katastrofalnom stanju, nema ni trotoara, rizično je prolaziti tuda, pogotovo recimo nekome kolicima sa bebom, ne može da se skloni”, navodi Marović.

Ona je istakla da su određeni djelovi grada zapostavljeni, poput Murtovine, Zlatice, Tološa, odnosno tamo gdje vladajuća struktura nema uporište.

”Određene lokacije u gradu gdje ne radi rasvjeta, kada dođete u situaciju da prijavite, oni kažu da sijalice ne spadaju pod Glavni grad, ima firma koja to radi, pa se čeka mjesec dana da to odrade. To je slučaj sa ulicom pored škole ‘Dr Dragiša Ivanović’ na Zlatici, neko vrijeme ne radi rasvjeta, a par mještana je zvalo da prijavi problem”, dodaje Marović.

Vuković je najavio da nakon što je završena rekonstrukcija Bokeške, počelo je sređivanje drugog dijela Hercegovačke ulice. Radovi su započeti u julu, rok završetka je 180 dana, odnosno početkom iduće godine, a vrijednost 472,644 eura.

On je naveo da je raspisan tender za rekonstrukciju preostalog dijela Njegoševe ulice, a ukoliko ne bude ne bude problema s tenderom, realno je da radovi krenu u oktobru.

Lokacija gdje se uveliko kasni sa radovima je Ulica Buda Tomovića. Taj posao započet u decembru prošle, trebalo je da bude završen u martu ove godine.

Ulica Buda Tomovića davno trebalo da bude završena
Ulica Buda Tomovića davno trebalo da bude završenafoto: Luka Zeković

Stanari dijela naselja pod Goricom, kod Vezirovog mosta, gdje je godinama trajala izgradnja ulice sa parkingom, kao i vozači, žale se da je na toj lokaciji sada saobraćajni haos.

Nova ulica, koja je nedavno napokon završena, izlazi na raskrsnicu kod mosta, što dodatno stvara gužve na ionako frekvetnoj raskrsnici.

”Na ovoj raskrnici su odavno bili ugašeni semafori, radi boljeg protoka saobraćaja. To je bilo čini mi se dobro rješenje, međutim sada su upalili semafore, nisu usklađeni, a još je dodata nova ulica. Pravi je haos”, navodi Miomir Pejović.

Više čitalaca “Vijesti” se žalilo na probleme kod Vezirovog mosta, navodeći da je prvog dana od otvaranja ulice za saobraćaj na toj lokaciji zabilježeno nekoliko udesa.

Marović je istakla da jeste za uređenje grada i da nije od odbornika koji će sve da kritikuju, da ima stvari koje su i dobre.

”Jeste za pohvalu uređenje parkova, mora se istaći. Ali nije dovoljno samo šminkanje. Imamo primjer mještana Botuna, način ophođenja prema određenoj grupi, koja živi tamo, je da kažem na neki način diskriminatorska, traže da se promijeni lokacija za uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, a odgovaraju im da je neće mijenjati. Treba da dođe do dogovora, treba svaki građanin da je jednak”.

Bonus video: