Pokrenuli prvi romski portal Romalitika

Beriša je istakao da je Romalitika prvi romski portal i da na ovaj način mladi žele da daju doprinos informisanju romske zajednice na njihovom jeziku
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2017. 14:15h

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“održala je danas konferenciju u EU info centru povodom prezentacije rezultata projekata „Ljetnji kamp za učenje o romskom identitetu“ i „Prvom romskom portalu – Romalitika MNE“. Na konferenciji je, osim predstavljanja, rezultata obilježen Svjetski dan romskog jezika.

Elvis Beriša, izvršni direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“, kazao je da su pomenuti projekti imali za cilj da se mladi srednjoškolci i studenti iz romske zajednice upoznaju sa svojom istorijom, kulturom i jezikom, ali i da se romskoj zajednici omogući informisanje na maternjem jeziku.

„Pokretanje portala pod nazivom Romalitika poseban je rezultat na koji smo ponosni. Mladi Romi i Romkinje kroz obuku novinarstva osposobljeni su da izvještavaju javnosti o romskoj zajednici i obratno“, kazao je Beriša.

On je istakao da je Romalitika prvi romski portal i da na ovaj način žele da daju doprinos informisanju romske zajednice na njihovom jeziku, a samim tim i očuvanju romskog jezika.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Leon Đokaj čestitao je svim pripadnicima romske zajednice 5. novembar, Svjetski dan romskog jezika, i najavio podršku Ministarstva u cilju očuvanja romskog identiteta.

Klaus Mock, regionalni kordinator HELP-a, kazao je da je u okviru projetka „Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja i Egipćana/ki i ostalih ranjivih grupa“ podržano sedam projekata kroz program dodjele malih grantova.

„Smatram da je za unapređenje romske zajednice ključno da se sami Romi uključe u tom procesu. Projekti koje je Phiren amenca realizovala su jako značajni za romsku zajednicu i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju na sličnim aktivnostima sa ovom organizacijom“, rekao je Mock.

Portal Romalitika uređuju mladi Romi i Romkinje na volonterskoj osnovi.

Galerija

Bonus video: