"Nova vlada dobila podršku na talasu obećanja da će se baviti slučajevima napada na novinare, obećanja nisu ispunjena"

Iz CGO-a su, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, ponovo pozvali nadležne institucije da obezbijede elementarne uslove za rad medijskih radnika

4514 pregleda 0 komentar(a)
Nikočević, Foto: CGO/Đorđe Cmiljanić
Nikočević, Foto: CGO/Đorđe Cmiljanić

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je političke donosioce odluka da ne osnažuju tenzije koje dodatno usložnjavaju poziciju novinara, i upozorio da je u Crnoj Gori, tokom ove godine, pojačan intenzitet prijetnji i napada na medijske radnike.

Iz CGO-a su, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, ponovo pozvali nadležne institucije da obezbijede elementarne uslove za rad medijskih radnika.

Koordinator za razvoj CGO-a Damir Nikočević, kazao je da u toj organizaciji smatraju da resorno Ministarstvo nije u praksi dokazalo retoričku posvećenost tom pitanju.

“CGO podsjeća da najveći broj slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori, od 2004. do kraja ove godine, nikada nije dobio odgovarajući epilog”, naveo je Nikočević.

Kako je dodao, zabrinjavajuće je da se bilježi pojačan intenzitet prijetnji i napada na novinare i novinarske ekipe tokom ove godine.

On je podsjetio da su u martu zabilježeni slučajevi prijetnji i napada na Jelenu Jovanović, Seada Sadikovića, Esada Kočana, kao i na ekipe Televizije (TV) Vijesti, TV Budve i novinara Nebojšu Šofranca u aprilu.

Nikočević je naveo da su u maju zabilježeni slučajevi prijetnji i napada na Dragana Bursaća i Darka Šukovića, dok je u junu prijećeno Slavici Kruščić Vasović.

Ekipa TV Cetinja i Jelena Jovanović bili su meta napada i prijetnji u julu, a Milka Tadić Mijović, ekipa TV Vijesti i Tamara Nikčević u avgustu.

Kako je naveo Nikočević, u septembru i oktobru zabilježeni slučajevi napada i prijetnji Tanji Šuković, ekipi TV N1 i Mirki Dević.

“Izvještaj Evropske komisije konstatuje da je napredak u slobodi izražavanja veoma ograničen i da su prošlogodišnje preporuke samo djelimično adresirane, iako su iz Vlade najavili da će to pitanje pozicionirati kao prioritetno”, kazao je Nikočević.

On je podsjetio da se u Izvještaju naglašava i da najteži slučajevi napada na novinare, poput ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, ostaju bez adekvatnog i potpunog odgovora.

“Oštra podijeljenost crnogorskog društva reflektuje se i na medijsku scenu koja je postala talac interesnih grupa”, rekao je Nikočević.

On je dodao da takav ambijent nije podsticajan za nezavisno i profesionalno izvještavanje, ali da često jeste za napade na medije i medijske poslenike.

Kako je kazao, bez zaštite novinara nema funkcionalne vladavine prava, koja mora biti prioritet svake vlasti.

“Uloga je i novinara i medija da dignu glas protiv takvog ambijenta, i pokažu solidarnost bez obzira da li ugroženi kolega ili koleginica dolazi iz medija koji im je ideološki blizak ili ne”, rekao je Nikočević.

On je naveo da su slobodni i profesionalni mediji važan akter u izgradnji i odbrani demokratske političke kulture, dodajući da Kodeks novinara mora biti vodič prilikom izvještavanja u javnom interesu.

CGO će, kako je kazao, nastaviti da podsjeća na sve slučajeve napada na novinare dok se oni ne razriješe.

“Na talasu obećanja da će se, između ostalog, baviti i ovim slučajevima, nova većina je dobila podršku za izbornu pobjedu. Do sada, obećanja u tom dijelu nisu ispunjena”, naveo je Nikočević.

Iz CGO-u su pozvali Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Upravu policije i Tužilaštvo da ulože više napora u zaštiti slobodne riječi i integriteta svih novinara i novinarki.

Bonus video: