Rnković: Biogradsko jezero nije presušilo, zbog višednevne suše je smanjen vodostaj

Od 2007. godine do sada, nivo vode u Biogradskom jezeru bio je tri puta na "istorijskom minimumu"

11854 pregleda 7 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: NP Biogradska gora
Biogradsko jezero, Foto: NP Biogradska gora

Biogradsko jezero nije presušilo, već je zbog hidroloških problema, to jest, višednevne suše smanjen vodostaj.

To je saopštio šef službe zaštite u Nacionalnom parku (NP) Biogradska gora Mile Rnković.

On je kazao da je začuđen "objavljivanjem neprovjerenih informacija u mnogim medijima", te da je nivo vode u jezeru visočiji nego što je bio 2019. godine.

"Ono što je tačno je da se smanjio vodostaj jezera, usljed nepovoljnih hidroloških prilika.Višednevne suše su učinile svoje, smanjio se vodostaj jezera ali on ni približno nije nizak kao onaj iz 2019. godine kada je bilo najkritičnije.Takođe, sigurno je da će, popravljanjem hidrološke situacije i kišama koje ne mogu "preskočiti“ jesen, vodostaj u jezeru porasti", rekao je on.

Od 2007. godine do sada, nivo vode u Biogradskom jezeru bio je tri puta na "istorijskom minimumu".

Ugroženo je na više načina - poniranje na sjeveru, zasipanjem nanosima iz Biogradske rijeke i Lalevog potoka, ali, najviše, stvaranje morenskog nanosa u koritu rijeke Jezerštice.

Struka je tokom minulih 50 godina pokušavala u više navrata da zaustavi te procese.

"Kada je riječ o trenutnom stanju, sa hodrološkog aspekta 2019. godina je bila jedna od najsušnijih godina u poslednjoj deceniji. To se se reflektovalo na najniži nivo vode Biogradskog jezera. ...Djelovanje erozije učinilo je da danas već možemo govoriti o pretposljednjem stadijumu života jezera. Sa geološkog stanovišta teško je prejudicirati koji je to vremenski period. Može da traje vjekovima, ali i da bude znatno kraći. Sada, za vrijeme najvećeg vodostaja, dibuina jezera je 12 metara“, saopštili su ranije iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Bonus video: