Crna Gora i Srbija intenziviraće saradnju u rješavanju problematike nestalih na prostoru bivše SFRJ i Kosova

„Radi se o dokumentaciji koja se odnosi na riješene slučajeve nestalih lica državljana Crne Gore koji su stradali u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije tokom 1992. godine kao pripadnici, bivše JNA, tzv. „Nikšićke i Šavničke grupe“, kaže se u saopštenju
88 pregleda 1 komentar(a)
Komisije za nestala lica Crne Gore i Srbije, sastanak, Foto: Vlada Crne Gore
Komisije za nestala lica Crne Gore i Srbije, sastanak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2017. 12:31h

Nadležna tijela Crne Gore i Srbije intenziviraće saradnju u rješavanju problematike nestalih lica u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ i Kosova, razmjenom raspoloživih podataka i informacija i usklađivanjem evidencija od značaja za rješavanje ovih slučajeva.

U Beogradu je održan sastanak komisija za nestala lica Crne Gore i Srbije, koje su predvodili Dragan Đukanović i Veljko Odalović. Sastanku je prisustvovala koordinatorka Regionalne kancelarije UNDP-a, Klaudija Kuljuh.

Na sastanku vladinih tijela za traženje nestalih lica, razmijenjene su informacije i dokumentacija u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji u traženju nestalih lica i preuzetim obavezama na prethodno održanim sastancima, radi rješavanja pitanja lica koja se vode kao nestala u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ u periodu od 1991. do 1995. i konfliktu na Kosovu od 1998. do 1999. godine.

„Radi se o dokumentaciji koja se odnosi na riješene slučajeve nestalih lica državljana Crne Gore koji su stradali u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije tokom 1992. godine kao pripadnici, bivše JNA, tzv. „Nikšićke i Šavničke grupe“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predata je i raspoloživa dokumentacija, za lica koja se još vode kao nestala kao i identifikovana i sahranjena lica, u vezi sa konfliktom na Kosovu, koja se vode u službenim evidencijama Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a koja su državljani Crne Gore.

Zaključeno je da će nadležna tijela Crne Gore i Srbije u budućem periodu intenzivirati saradnju u rješavanju problematike nestalih lica u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ i Kosova, kroz razmjenu raspoloživih podataka i informacija i usklađivanje evidencija od značaja za rješavanje slučajeva nestalih lica.

„Cilj sastanka je unapređivanje međudržavne saradnje u ovoj oblasti radi konačnog rješavanja ovog važnog humanitarnog pitanja, koje je od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih i od velikog značaja za dalje jačanje dobrosusjedskih odnosa, obnovu povjerenja i poštovanje ljudskih prava u regionu“, kež se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Bonus video: