Miljanić: Svi napadi na novinare ove godine dobili pravni epilog

"Napadači u slučaju Milke Tadić i Esada Kočana osuđeni su i nalaze se na izdržavanju kazne u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", kazao je Miljanić.

2404 pregleda 1 komentar(a)
Miljanić, Foto: Savo Prelević
Miljanić, Foto: Savo Prelević

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić rekao je da očekuje aktuelizaciju nekih slučajeva napada na novinare i procesuiranje počinioca u relativno kratkom vremenskom periodu.

On je za Portal RTCG, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, rekao je da je ubijeđen da će biti pravnog epiloga za neke od napada iz prethodnog perioda sa teškim posljedicama.

On je podsjetio da je Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva nasilja nad novinarima podnijela Vladi prvi izvjestaj o radu za period od juna do oktobra ove godine.

"Komisija je obradila devet predmeta napada na novinare na štetu sedam novinara od kojih pet napada iz 2021.godine, a četiri iz ranijeg perioda", kazao je Miljanić, koji je i zamjenik predsjednika te komisije.

Kako je naglasio, karakteristika je da su svi napadi iz ove godine procesuirani od nadležnih organa i dobili su pravni epilog.

"Napadači u slučaju Milke Tadić i Esada Kočana osuđeni su i nalaze se na izdržavanju kazne u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", kazao je Miljanić.

Miljanić navodi da su ostali slučajevi iz ove godine pred nadležnim sudovima.

"Ne bi se moglo reći da je postojala slična efikasnost nadležnih organa u prethodnom periodu kada nijedan slucaj napada na novinare nije dobio pravni epilog", rekao je on.

Miljanić je kazao da je ubijeđen da ćemo naredni 2.novembar dočekati sa pravnim epilogom nekih od napada iz prethodnog perioda, sa teškim posledicama.

"Očekujem aktuelizaciju nekih slučajeva napada na novinare i procesuiranje počinioca u relativno kratkom vremenskom periodu", istakao je Miljanić.

U Crnoj Gori, u posljednjih 20 godina desilo se preko 70 napada na novinare i imovinu medija.

Bonus video: