SMCG i SJ: Napad na novinare je napad na javni interes, na ZB postoji kultura nesankcionisanja takvih zločina

“U Crnoj Gori, slučaj ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić iz 2018. i dalje predstavlja veliku opomenu za sve istražne organe u državi, s obzirom na to da ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog“, kaže se u saopštenju

2671 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, poručili su iz mreže SafeJournalists (SJ) i Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Iz SJ, čiji je jedan od osnivača SMCG, su povodom Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, istakli da na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcionisanja takvih zločina.

Kako je saopšteno, Mreža SJ započinje kampanju „Prepoznaj i prijavi“ ('recognize&report), kako bi ukazala na taj problem.

“U Crnoj Gori, slučaj ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić iz 2018. i dalje predstavlja veliku opomenu za sve istražne organe u državi, s obzirom na to da ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je s druge strane, 30. oktobra prošle godine, eksplozivna naprava detonirala na ulaznim vratima albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije kćerke bili kod kuće, ali, srećom, niko nije povrijeđen.

Kako su kazali iz SJ i SMCG, to se dogodilo prije godinu, a niko nije priveden pravdi.

U saopštenju se navodi da je krajem septembra u Bosni i Hercegovini (BiH) član Predsjedništva Milorad Dodik u više navrata napadao medije čije mu se izvještavanje nije dopalo, pa je BN televiziju označio kao „dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske“ i „najvećih zlikovaca“ u RS“.

„Dodik i drugi politički funkcioneri u BiH nikada nijesu odgovarali za ovakve javne napade na medije, koji konstantno izazivaju atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je početkom godine novinar Visar Durići sa Kosova fizički napadnut u blizini svog stana i da počinilac još nije priveden pravdi.

Iz SMCG i Mreže SJ su dodali da je neuspjeh pravosuđa da rasvjetli taj i sve druge slučajeve, doveo do povećanog broja napada, prijetnji i uznemiravanja novinara.

Oni su naveli da je tokom protesta u Skoplju, 27. aprila 2017. godine, koji je kasnije rezultirao upadanjem nacionalističkih demonstranata u zgradu parlamenta, napadnut 21 novinar, prijećeno im je ili su ometani da izvještavaju s lica mjesta.

Kako su kazali, Osnovno javno tužilaštvo branilo je političare, a neke od mjera protiv njihovih napadača preduzete su po službenoj dužnosti, nakon čega su uslijedile zatvorske kazne izrečene od strane krivičnog suda.

„Iako je grupa novinara prethodno u tužilaštvu dala izjave o događajima od 27. aprila, nažalost još uvijek nema postupaka u slučajevima gdje su novinari oštećeni, a predmeti su i dalje u sudskom lavirintu“, kaže se u saopštenju.

Iz dvije organizacije su naveli i situaciju kada je dom srpskog novinara lokalnog medija "Žig info", Milana Jovanovića, zapaljen 13. decembra 2018. godine.

Navodi se da su na sreću supruga i on preživjeli, ali je kuća izgorjela do temelja.

„Nakon skoro dvije godine suđenja, bivši predsjednik Opštine Grocka i član vladajuće stranke Dragoljub Simonović, policajci Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni su na 12 i po godina zatvora zbog krivičnih djela protiv opšte bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Trenutno se, kako je saopšteno, čeka pravosnažna presuda pred Apelacionim sudom, a suđenje saučesniku Igoru Novakoviću je razdvojeno i za njega se vodi poseban postupak.

Iz Mreže i SMCG su istakli da je problem nekažnjavanja napada na novinare prisutan i u Hrvatskoj.

Kako su kazali, primjer za to je podatak da je prošlo više od godinu i po od fizičkog napada u Splitu na novinarke i članove Hrvatskog novinarskog društva Ivanu Sivro, snimateljku televizije N1 i Živanu Šušak Živković, novinarku portala Dalmacija.

„Mreža SJ, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca, izražava duboku zabrinutost zbog nedovoljne efikasnosti policije, tužilaštva i pravosuđa u regionu. Tražimo od njih da sve ove slučajeve procesuiraju što je prije moguće“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Mreža SJ o ovim slučajevima obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane .

Bonus video: