Bojović: Manji poljoprivrednici moraju biti u fokusu pažnje države

"U uslovima dramatičnog skoka cijena i zavisnosti Crne Gore od uvoza svi u sistemu da razumiju imperativ većeg izdvajanja za sektor poljoprivrede"

6475 pregleda 2 komentar(a)
Bojović posjetio poljoporivrednike u Beranama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Bojović posjetio poljoporivrednike u Beranama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

V.d. direktora Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posjetio je poljoprivredne proizvođače Marka Čukića i Miodraga Kastratovića u Beranama.

U razgovoru sa poljoprivrednicima, Bojović je istakao da takozvani manji poljoprivrednici, posebno oni koji pripadaju mlađoj generaciji, koji žele da oforme ili razvijaju svoja poljoprivredna gazdinstva i koji na njima planiraju da podižu svoju djecu, moraju biti u fokusu pažnje i posvećenosti države i ministarstva.

Ocijenjeno je da mnoga domaćinstva u Crnoj Gori koja imaju potencijal i realnu perspektivu razvoja nisu nikada osjetila brigu države, već je mnogo toga podređivano „velikima“, a uz to ili prije svega uvozničkim interesnim grupama, što je otvaralo prostor za brojne zloupotrebe i diskriminaciju. Ukazano je da je, nažalost, i u ovoj sferi, u dugom nizu godina, politička, tj. partijska pripadnost, a onda i interesna povezanost lica iz bivših vladajućih struktura, činila da se jednima preko svake mjere pomaže, dok se drugi zanemaruju ili im se čak odmaže da razviju svoju proizvodnju, nabave mehanizaciju, dobiju podršku. O tome govori činjenica da je veliki broj poljoprivrednika bio prinuđen da isključivo od svojih sredstava nabavlja mehanizaciju i uopšte pokreće proizvodnju. Bojović je saopštio da će resorno ministarstvo nastojati da napravi odlučan otklon od takve politike.

U saopštenju ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da je Bojović ukazao na to da ministarstvo u kontinuitetu preispituje politiku subvencija i nastoji da je prilagođava novonastalim okolnostima, zbog čega i sami očekuju podršku i razumijevanje svih u sistemu.

Konstatovana je činjenica koliko sela i zaseoka u Crnoj Gori, na izmaku 2021. godine, nema obezbijeđen put i vodu, koliko je katuna, koje koriste veliki broj stočara, a koji nemaju osnovnu infrastrukturu. Zbog svega navedenog, kako kažu iz Ministarstva, važno je da u ambijentu skoka cijena i zavisnosti Crne Gore od uvoza svi u državi razumiju imperativ većeg izdvajanja za sektor poljoprivrede, odnosno za sveobuhvatnu podršku poljoprivrednicima kao proizvođačima hrane, ali i kao potencijalno većim ili novim izvoznicima.

Bonus video: