Raste potrošnja ljekova protiv kovida

Potrošnja oralnih i ampuliranih ljekova prevazišla je do nekoliko puta planirane količine, što je iziskivalo potrošnju novca i iznad budžeta “Montefarma”

24702 pregleda 7 komentar(a)
Žalbe zbog nedostatka antibiotika u domovima zdravlja, Montefarm tvrdi da je snadbijevanje najracionalnije, Foto: Luka Zekovic
Žalbe zbog nedostatka antibiotika u domovima zdravlja, Montefarm tvrdi da je snadbijevanje najracionalnije, Foto: Luka Zekovic

Potrošnja oralnih i ampuliranih ljekova za kovid pozitivne pacijente prevazišla je do nekoliko puta planirane količine, što je iziskivalo potrošnju novca i iznad budžeta “Montefarma”.

To su kazali iz ove ustanove, ne precizirajući da li i koji ljekovi fale apotekama i bolnicama, od kada i kada se očekuje isporuka.

Ipak, naglasili su da je u ovom trenutku dinamika isporuke pojedinih ljekova količinski na prosječnom nivou.

”Raspoložive zalihe se raspoređuju na najracionalniji način i uskoro očekujemo potpunu stabilizaciju”, piše u odgovoru.

Podsjetili su da “Montefarm” uredno snabdijeva 55 apoteka koje posluju u njihovom sastavu i da građani skoro uvijek imaju na raspolaganju lijek od drugog proizvođača ili takozvanu paralelu.

”A u krajnjem slučaju, imaju mogućnost realizacije recepta u nekoj od 79 privatnih apoteka ili refundaciju troškova od FZO, ukoliko su bili prinuđeni da plaćaju lijek ili medicinsko sredstvo, a nalazi se na pozitivnoj listi “, istakli su iz “Montefarma”.

Od 1. oktobra lijek na recept moguće je, osim u 55 državnih, podići i u 79 privatnih apoteka, dok je ranije ugovor sa FZO imalo njih 189. Iz “Montefarma” su kazali da korekcije ugovora sa privatnicima nisu značajnije uticale na obim posla u njihovim apotekama.

”Građani su i do sada isključivo u našim apotekama mogli realizovati svoje recepte za pojedine ljekove i medicinska sredstva. Tako su apoteke Montefarma na recept izdavale zavojne materijale, pelene za nepokretnu i slabo pokretnu djecu i odrasle, narkotike, magistralne preparate, terapije za rijetka oboljenja po odobrenju, imunosupresive, aparate, trakice, lancete za dijebetičare...”, navodi se u odgovoru.

Govoreći o dostupnosti ljekova na novoj pozitivnoj listi, usvojenoj prije tri mjeseca, iz Ministarstva zdravlja su odgovorili “Vijestima” da je uvršten 31 novi medikament, od kojih 13 pod zaštićenim nazivom farmaceutske kompanije koja ih proizvodi, a 18 po nezaštićenom imenu.

Rekli su i da su sa važeće Liste ljekova skinuta ukupno 22 medikamenta, u skladu sa Uredbom. Iz Ministarstva su pojasnili da su ovi ljekovi skinuti sa liste na zahtjev proizvođača, jer ne ispunjavaju kriterijume definisane Uredbom zbog prestanka proizvodnje, kao i zbog toga što je istekla dozvola za promet, a nije priložen dokaz o obnovi registracije lijeka.

”Zbog svih navedenih razloga skidanje ovih ljekova neće ugroziti liječenje osiguranih lica, samim tim što na Listi ljekova ostaju oni koji su istog ili sličnog farmakoterapijskog dejstva, ali u skladu sa svim principima i uslovima, koji moraju biti ispunjeni kako bi liječenje osiguranih lica bilo bezbjedno i efiksano”, kazali su i pojasnili da je, na primjer, skinut lijek azitromicin u obliku sirupa proizvođača Pliva, na zahtjev proizvođača, ali je na Listi ostao isti lijek azitromicin u obliku sirupa-proizvođača Hemofarm.

Zamjenica predsjednika Komisije za reviziju liste ljekova, Olgica Knežević, kazala je da je posljednjom izmjenom liste unaprijeđena terapija za tretman malignih oboljenja, dijabetesa, hronične teške hemofilije A, esencijalne hipertenzije. Pojasnila je da je uvedena nova terapija za liječenje genito-urinarnog sistema, autoimunih oboljenja (posebno iz oblasti reumatologije), liječenje umjerenog do teškog oblika psorijaze, određenih patoloških promjena centralnog nervnog sistema (depresije, generalizovanih anksioznih poremećaja..).

Knežević je rekla da su na novoj listi i dva lijeka za rijetka oboljenja, unaprijeđena terapija za simptomatsko liječenje akutnih napada nasljednog (hereditarnog) angioedema kod odraslih osoba, kao i Hodgkin limfoma.

Zaključila je da je po zahtjevu Klinika Kliničkog centra i posebno Dječje bolnice na Listu uvršteni ljekovi koji se koriste u kardiologiji, neurologiji (za tretman epilepsije), endokrinologiji, hematologiji, neonatologiji...

Bonus video: