Joanikije: Bečić daje dobar primjer unaprjeđenju saradnje države sa vjerskim zajednicama

Episkop Metodije je kazao da su država i crkva, poštujući princip sekularnosti na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu

9808 pregleda 28 komentar(a)
Bečić i Joanikije, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Joanikije, Foto: Skupština Crne Gore

Svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić se sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem i čestitao im na ustoličenju, a iz parlamenta podsjećaju da zbog koronavirusa i kasnijeg službenog odsustva van zemlje nije bio u prilici da prisustvuje tim svečanostima.

“Mitropolija crnogorsko-primorska kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje uvijek je bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva. Zato tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se ne ni jedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu”, istakao je Bečić.

Joanikije se, kako je saopšteno iz Skupštine, zahvalio Bečiću na posjeti i prigodnoj čestitki.

„Svojim riječima i djelima, Vi principijelno i energično pokazujete da ste odlučni u namjeri da se borite za očuvanje mira u Crnoj Gori, a odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama dajete dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore“, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Episkop Metodije je kazao da su država i crkva, poštujući princip sekularnosti na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu. "To nam je u ovoj turbulentnoj društveno-političkoj situaciji i u ovim izazovnim procesima od izuzetne važnosti i prijeke potrebe," kazao je on.

Bečić i Metodije
Bečić i Metodijefoto: Skupština Crne Gore

Sagovornici su se saglasili, kako zaključuju iz parlamenta, da treba konstantno afirmisati princip sekularnosti države, na način da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju.

Bonus video: