IJZCG: Virus sve opasniji, djecu vakcinisati u skladu sa preporukama

Prvu dozu vakcine protiv kovida, u uzrastu 12 do 17 godina, do sada je primilo 727 djece, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba u tom uzrastu je dobila sve tri doze

46325 pregleda 74 komentar(a)
Foto: IJZ
Foto: IJZ

Institut za javno zdravlje (IJZCG) apelovao je na roditelje da vakcinišu sebe i svoju djecu protiv Kovida-19, u skladu sa važećim preporukama.

Kazali su da je, u uzrastu 12 do 17 godina, prvu dozu vakcine do sada primilo 727 djece, dvije doze primilo je 539, a samo jedna osoba u tom uzrastu je dobila sve tri doze.

"Infekcija COVID 19 poprima sve opasnije oblike, zbog čega Nacionala savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) podsjeća da je još u avgustu predložila vakcinaciju protiv korona virusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju komorbiditet i djeci koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…). Djeca koja ne pripadaju ovim grupama, mogu se vakcinisati uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja", navodi se u saopštenju.

Iz IJZCG su istakli da je vakcinacija jedini način da se zaustavi pandemija koronavirusa.

"Imunizacijom se smanjuje mogućnost mutacija virusa koji, usljed odlaganja vakcinacije, nažalost jača i njegove posljedice su sve teže", naveli su iz Instituta.

Podsjetili su da se vakcinacija djece protiv kovda u Crnoj Gori sprovodi Fajzer vakcinama, kao i da su razvijene zemlje (Njemačka, SAD, Kanada, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija, Švajcarska, Norveška) ranije započele vakcinaciju djece uzrasta od 12 godina.

Bonus video: