NVO 35mm: Da zaštita novinara ne ostane mrtvo slovo na papiru

Kako je kazala, vjeruju da će pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela osigurati bezbjedniju atmosferu za rad novinara/ki i zaposlenih u medijima, a naročito zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca postali upitni, a okruženje u kojem rade vrlo rizično

1068 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO 35 mm
Foto: NVO 35 mm

Iz Nevladine organizacije (NVO) 35mm pozdravili su podršku povodom predloga izmjena Zakonika o krivičnom postupku od strane Skupštinskog Odbora za politički sistem.

Formalni predlagač izmjena je poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić a na inicijativu nekoliko nevladinih organizacija - Akcija za ljudska prava, Sindikat medija Crne Gore, Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i “35mm”.

"Statistika napada na naše kolege/nice u prethodnom periodu je alarmantna. Ako tome dodamo i činjenicu da za mnoge od njih nijesu otkriveni počinioci niti su adekvatno kažnjeni, jasno je zbog čega naše kolege/nice ne mogu slobodno i profesionalno da rade svoj posao, jer su, po nepisanom pravilu, prvi na meti napadača koji pokušavaju da nasiljem uređuju, pritiskaju i guše medijske slobode", navodi se u saopštenju koje potpisuje urednica medijskih programa Milica Đokđurić.

Povezani članci

02. Novembar 2021.

Oštrije kazne za napade na novinare

Kako je kazala, vjeruju da će pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela osigurati bezbjedniju atmosferu za rad novinara/ki i zaposlenih u medijima, a naročito zbog činjenice da su nakon brojnih napada, sigurnost i dostojanstvo medijskih radnika/ca postali upitni, a okruženje u kojem rade vrlo rizično.

Oni su apelovali na donosioce odluka i da što prije novinarkama i novinarima u Crnoj Gori dodijele status službenog lica.

"U osudama koje smo upućivali povodom napada na naše kolege/nice napominjali smo da je neophodno da država pokaže moć institucija i otkrije okolnosti svih napada, a počinioce adekvatno kazni", istakla je Đokđurić.

Dodala je i da obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavlja i javni apel svim donosiocima odluka da iskoriste svoj autoritet kako bi napadači na medijske radnike/ce ubuduće bili obeshrabreni da napadaju naše kolege/nice, da ih verbalno vrijeđaju, da prijete njima ili članovima porodice i ugrožavaju njihovu imovinu.

"Napadi na novinare/ke mogu se suzbiti samo uz djelotvorne istrage i ozbiljne kazne. Time ćemo dobiti i neophodnu zaštitu za sve one kolege/nice koji/e se bave istraživačkim novinarstvom koje je temelj slobode medija, na kojoj bi demokratija trebalo da počiva", saopštila je ona.

Bonus video: