Aligrudić: Od početka epidemije 2.300 manje korisnika penzija

Povećanje penzija početkom naredne godine zavisiće od rasta zarada u prethodnoj, odnosno potrošačkih cijena

8651 pregleda 12 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Boris Pejović
Fond PIO, Foto: Boris Pejović

Broj korisnika penzija u Crnoj Gori je od početka epidemije koronavirusa u našoj državi, u martu prošle godine, smanjen za 2.300, kazao je v.d. direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Ranko Aligrudić.

Fond PIO trenutno isplaćuje 128.035 korisnika, od čega je oko četiri hiljade onih koji primaju naknade po osnovu tjelesnog oštećenja, tuđe njege i pomoći, invalidnine i dodatak na spomenice. Fond isplaćuje i oko deset hiljada korisnika u inostranstvu.

Budžet Fonda za tekuću godinu iznosi 454 miliona eura. Mjesečno za isplatu penzija izdvoji se 36 miliona. Manjak u kasi ove godine je 136 miliona. I to obezbjeđuje država.

“Ukupan manjak je 30 odsto i deficit budžeta Fonda je na nivou prošlogodišnjeg”, istakao je Aligrudić za Radio Crne Gore.

Povećanje penzija početkom naredne godine zavisiće od rasta zarada u prethodnoj, odnosno potrošačkih cijena.

Ako prođe Maršalov plan moguće i dvocifreno uvećanje penzija

Aligrudić je komentarisao i mogućnost usvajanja "Maršalovog plana - Evropa sad".

“Ukoliko se poveća minimalac, prosječne zarade, to će se odraziti i na penzije. U narednoj godini direktno ne, ali u 2023. pa bi povećanje moglo da bude faktički u dvije decimale”, naglasio je on, kako prenosi portal RTCG.

Penzioneri sa najnižim primanjima dobili su početkom godine po 50 eura jednokratne pomoći.

Sada se, najavljuje Aligrudić, traži rješenje za isplatu još jedne do kraja godine za 16 i po hiljada penzionera sa najnižim primanjima.

“Mi ćemo se potruditi preusmjeravanjem sa nekih pozicija da taj broj bude i veći, ta da iznosi pomoći budu viši nego u februaru ove godine”, kazao je v.d. direktora Fonda PIO.

Rekao je i da su u skladu sa preporukama Ministarstva finansija počeli pripremu predloga budžeta za narednu godinu.

“Ono što je najvažnije, mi garantujemo našim korisnicima da će isplata penzija do kraja ove, ali i tokom 2022.godine biti redovna", kazao je on.

Na početku naredne godine počinje primjena Zakona o unutrašnjim poslovima, pa će policijski službenici do kraja 2022. moći u penziju sa 53 godine starosti i 30 godina staža, gdje polovinu čini beneficirani staž.

To bi, zaključio je Aligrudić, uz penzionisanje po sili zakona moglo da uveća broj korisnika u narednoj godini.

Bonus video: