Brojila prebacuju džabe, prenos grobnica do 30 eura

Prenos svojine nad grobnicom radi se po sprovedenom ostavinskom postupku, nakon smrti vlasnika

12024 pregleda 4 komentar(a)
Podgoričko groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
Podgoričko groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković

Crnogorska opštinska pogrebna preduzeća uglavnom naplaćuju taksu do 30 eura i za prenos svojine nad grobnicom, iako su građani u obavezi da to prethodno plate notarima.

Prenos svojine nad grobnicom radi se po sprovedenom ostavinskom postupku, nakon smrti vlasnika.

Ta stavka u cjenovniku podgoričkih “Pogrebnih usluga” postoji godinama, međutim ima građana koji smatraju da je naplaćivanje toga neosnovano i ne žele da dva puta plaćaju istu uslugu. Podgoričanin Petar Vulićević “Vijestima” je kazao da je nakon smrti oca, prije pet godina, završio ostavinski postupak, da mu za prevod brojila Elektrodistribucija nije naplatila taksu, ali iz “Pogrebnih usluga” mu kažu da za prenos grobnice sa jednog na drugog vlasnika treba da izdvoji 27 eura.

”Ostavinski postupak nakon smrti oca je završen prije pet godina, za to je plaćen notar. Ispada da sada uzimaju još jednu taksu. Redovno sam plaćao grobarinu na ime moga oca, sada dolazi na moje, pošto sam u ostavinskom naveo da imam pravo korišćenja grobnog mjesta, koje je otac izgradio. Prvi put su mi tražili nekih 40 eura, pa posle mi je jedna službenica rekla da nema nikakve takse. Kad sam naredni put bio u tom preduzeću, rečeno mi je da ipak postoji taksa. Očekujem da to ukinu, nije mi do 27 eura, koliko sada iznosi, već do principa”, kazao je Vulićević.

On je istakao da to neće da plati, a da je rekao službenicima, da kada umre, ima papir da ima pravo raspolaganja grobnicom, a da se vodi na njegovog oca.

”Sada sam završio prevod brojila za struju, nadležni iz distribucije insistiraju da se to završi. Nisam se ranije pozabavio time, nisam imao ni vremena. Samo sam popunio upitnik, nisam morao da uzimam ni posjedovni list, prihvataju elektronski. Iz ‘Pogrebnog preduzeća’ traže novac za ništa. Grobno mjesto je plaćeno, neću iz principa da prevodim grobnicu na mene. To je bacanje novca, nelogično je, svake godine plaćam održavanje. Moj otac je kupio grobno mjesto, napravio spomenik, ulagao”, navodi Vulićević.

On je istakao da bi u suštini notar trebalo “Pogrebnim uslugama” da pošalje dopis da je ostavinski postupak završen i da to preduzeće automatski završi.

”Taksa za preregisraciju grobnog mjesta sa jednog na drugo lice naplaćuje dugi niz godina i uvedena je dok je postojalo ‘Komunalno preduzeće’ Podgorica. Naime, iza pokojnog nosioca prava korišćenja grobnog mjesta vrši se prenos prava korišćenja na porodicu. Saglasno Odluci o održavanju javnih groblja na teritoriji Podgorice, pravo pripada licu koje je oglašeno za zakonskog nasljednika, a kojeg evidentiramo kao novog zakupca. Naplata usluge prenosa prava korišćenja nije novina, i ista je prisutna i u praksi drugih opština, a uvedena je zbog sprečavanja zloupotreba u vezi sa prenosom vlasništva i problema po tom osnovu na koje nailazimo u praksi”, kazali su iz podgoričkog preduzeća.

Napomenuli su da nijesu imali primjedbe korisnika u vezi sa plaćanjem te takse.

U Budvi izmjena imena vlasnika grobnih mjesta i izdavanje potvrda o vlasništvu grobnih mjesta košta pet eura.

Na Cetinju je donošenje rješenja radi prenosa grobnice sa jednog na drugo lice 28, u Podgorici je to 27 eura, u Bijelom Polju, Pljevljima, Tivtu i Baru se sudeći prema cjenovnicima to ne naplaćuje.

U cjenovniku podgoričkog "Pogrebnog preduzeća" za prošlu godinu, koji je nedavno promijenjen, za to je takođe trebalo izdvojiti 27 eura.

Cijene povećane krajem oktobra

Na groblju na "Čepurcima" u Podgorici nakon što bude završena VII faza proširenja, više neće biti mogućnosti za proširenja. To je saopštio ranije direktor preduzeća "Pogrebne usluge" Srđan Miljanić.

On je rekao da će se novo gradsko groblje nalaziti na Ćemovskom polju, na površini od 296.000 metara kvadratnih, gdje će biti izgrađeno 8.412 ukopnica.

Skupština Glavnog grada je 29. oktobra, a na predlog Odbora direktora Pogrebnih usluga povećala cijene za 100 odsto za intervencije po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova i sudova, sa 85 na 170 eura.

Kao razlog tome su naveli da je riječ o intervencijama prilikom saobraćajnih udesa, utapanja, kada dolazi do velikog fizičkog opterećenja izvršilaca na terenu.

Pojasnili su da je predložena cijena znatno manja nego u pojedinim gradovima, navodeći da je u Baru od 250 do 400 eura u zavisnosti od intervencije, u Herceg Novom od 100 do 370, a u Budvi 200 eura.

Povećana je između ostalog cijena prihvata pokojnika od drugog pravnog lica sa 21 na 40 eura, odnosno 90 odsto.

Bonus video: